Издадоха пощенска картичка с портрет на екзарх Йосиф I, рисуван от Иван Мърквичка


Издадоха пощенска картичка с портрет на екзарх Йосиф I, рисуван от Иван Мърквичка
Портрет на екзарх Йосиф I Български, художник Иван Мърквичка
04 Август 2020, Вторник


Инициативата е на Софийската градска художествена галерия, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград и Международния търговски и културен център „Геопан" – Бургас

Автор: Десант

През 2020 г. се навършиха 150 години от провъзгласяването на самостойна българска църква – Българската екзархия, 180 години от рождението и 105 години от блажената кончина на екзарх Йосиф I Български (1840-1915).

По този повод три български културни и образователни организации – Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ – Разград и Международният търговски и културен център „Геопан" – Бургас, издадоха пощенска картичка с портрет на екзарх Йосиф.

Доста необичайно днес, този тип възпоменание е много актуално преди век. Подобна възпоменателна картичка е издавана по повод 25-годишнината от възкачването на Йосиф на екзархийския престол през далечната 1902 г. (днес тя е колекционерска рядкост). Издаването й тогава съвпада и с избирането на екзарха за патрон на разградската гимназия, която с гордост носи неговото име до днес.

Софийската градска художествена галерия е съхранила в своя фонд забележителен  портрет на екзарха, нарисуван от  Иван Мърквичка. Той е изпълнен с маслени бои на платно с размери 110 х 90 см.  От него се излъчва духовната мощ на народен водач изявил своята обединителна роля за единството на Мизия, Тракия и Македония в годините, когато се формира българската държавност.

Именно този портрет на Мърквичка e избран за възпоменателна картичка, която отговаря на европейските пощенски стандарти (размери 15/21см), а на гърба й е разположен обяснителен и посветителски текст заедно със знака на Българската екзархия от 1870 до 1953 г.

Издаването на възпоменателната картичка е радостен културен факт в нашето ежедневие. То показва, че забележителното дело на Негово блаженство екзарх Йосиф I не е забравено, че неговото завещание има не само материални, но и духовни приемници, съобщават от Културен център „Геопан"  – Бургас.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки