Палмово масло омаза плажа в Иракли


Палмово масло омаза плажа в Иракли
Снимка: Архив beaches.bg
30 Юли 2020, Четвъртък


Вижкте как ситните топчета от мазнината са попаднали на плажната ивица

Автор: Десант

Сигнал за наличието на мазни буци по плаж „Иракли", подаден на зелен телефон, вдигна на крак експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР),  Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), представители на Община Несебър - кметство Обзор и ИА „Морска администрация“. 

При извършената от специалистите съвместна проверка, е извършен обход на плажната ивица, която е със свободен достъп, не е отдадена на концесия и се стопанисва от Община Несебър, но не е установен брегови източник на замърсяване.

При огледа е констатирано наличие на единични бройки полуразтопени мазни топчета, със специфичен мирис на мазнини, с големина около 1-3 см., изхвърлени от морето, за което на общината е направено предписание за почистване в двудневен срок.

Според информация на ИА „Морска администрация“, отчетеното замърсяване вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето вследствие на миене на кораби – продуктовози, разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона. Вероятно се касае за транзитно преминаващ морски съд, тъй като в българските пристанища не се разтоварва в течно състояние подобен товар.

Експресните резултати на място регистрират незначителни отклонение по показателите разтворен кислород и наситеност.

При проверката е взета една водна проба от морето, която ще бъде анализирани в акредитирана Регионална лаборатория – Бургас и резултатите ще бъдат оповестени на електронната страница на БДЧР, съобщават от басейновата дирекция.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
До Филип Стайнов
30.07.2020 13:39:39
0
0
Къде точно в Иракли? В къмпинга ли сте или в бунгалата? И къде се храните?
1
Филип Стайнов
30.07.2020 12:10:20
0
0
Аз в момента съм на Иракли и съм болен с повръщане и разстройство.
Много други хора по лагерите се оплакват от същото. Дали июа корелация? Дали са ни отровили тези препарати за миене на кораби?
Нима отравят туристите по черноморието?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки