Българите в Украйна с благодарствено писмо до Валери Симеонов след запазване целостта на Болград


Българите в Украйна с благодарствено писмо до Валери Симеонов след запазване целостта на Болград
29 Юли 2020, Сряда


Преди по-малко от две седмици Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население

Автор: Десант

Българската общност в Украйна благодари на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов за помощта му за запазване целостта на Болград като административен район, населен с компактно българско население.

„Благодарение на общите усилия, успяхме да съхраним тази историческа даденост и да запазим и в бъдеще опазването и развитието на българската култура, език и традиции. Вашето лично участие и отношението към българите извън граница потвърждават изключителната значимост на завета „Съединението прави силата”, заяви в писмо до Валери Симеонов президентът на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от украинския парламент Антон Киссе.

„Благодарение на Вашата лична помощ и институцията, която ръководите, украинската държава обективно оцени тази необходимост и се убеди, че българската общност в Украйна е живият мост за приятелство и сътрудничество между Украйна и България” се казва още в писмото на Антон Киссе.

Припомняме, че преди по-малко от две седмици Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население. 

Победата за нашите сънародници дойде след прякото ангажиране на лидера на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общност да бъде запазена и нейните интереси и права да бъдат защитени. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там.

Преди това – през октомври 2018 г., премиерът Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, поставиха при посещението си в Украйна въпроса за целостта на Болградския район, изучаването на българския език и подобряването на инфраструктурата в района. Последваха телефонни разговори на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, важни за българската диаспора, както с президента Порошенко, така и с наследника му Зеленски.




В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки