Вижте какво стана с декоративните храсти, засадени по бургаските автобусни спирки


Вижте какво стана с декоративните храсти, засадени по бургаските автобусни спирки
Снимки: Авторът
29 Юли 2020, Сряда


И защо се налага да се садят нови

Автор: Диана Славчева

Празни бетонни саксии и обрасли в паяжини сухи храсти посрещат пътуващите по така наречената бърза автобусна линия в Бургас.



В рамките на мащабния проект за „Интегриран градски транспорт“, в морския град бяха изградени над 50 нови автобусни спирки. По компенсаторна програма за озеленяване на всяка една от тях бяха поставени от 5 до 7 кашпи, в които бяха засадени скъпоструващи спираловидно растящи декоративни храсти.

Към момента обаче всички те са в много лошо състояние, като повечето са напълно изсъхнали и голяма част вече са изкоренени.



От отдел „Озеленяване“ към Община Бургас обясняват, че причината за тяхното изсъхване не е това, че не са поливани, както най-логично е всеки да предположи. Просто за изминалите 3-4 години от засаждането им те са извлекли от почвата всички нужни за растежа им хранителни вещества. Отделно корените им вече са изпълнили до краен предел саксиите, в които са засадени. И още - самите бетонни кашпи се нагряват силно от слънцето и кореновата система се прегрява, което също спомага за загиването на храстите. 



Всъщност, най-главната причина за масовата гибел на растителността е друга - очевидно е, че специалистите по озеленяване към бургаската община не са направили правилния избор какви точно видове да бъдат засадени като украса по спирките, подвеждайки се от екзотичния вид на избраните от тях декоративни храсти. Така няколко хиляди лева са отишли на вятъра.

Сметката лесно може да се направи ориентировъчно - един такъв спираловиднорастящ кипарис в градинските центрове се продава за 70-100 лева. Спирките в двете посоки са 50. По 5-7 саксии на всяка от тях - излиза, че горе-долу са закупени към 300 храста и са похарчени поне 20 хиляди лева.

И тепърва ще има да се дават още пари, за да се насадят нови декоративни видове в празните кашпи. Вероятно това ще стане през есенния сезон, за да се избегнат летните горещини, които могат да попречат за вкореняването на насажденията.



Сегашната началничка на отдел „Озеленяване“ към Община Бургас Мая Богомилова е категорична, че ще бъдат избрани по-издържливи видове, които са с по-малка коренова система, така че да оцелеят възможно най-дълго време.

Дотогава празните вече саксии ще продължават да се използват от пътуващите като кошчета за боклук, както и сега в тях се хвърлят използваните билетчета и се гасят фасове. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки