Марияна Николова: Надяваме се Русия да отпадне от забранителния списък за пътувания


Марияна Николова: Надяваме се Русия да отпадне от забранителния списък за пътувания
28 Юли 2020, Вторник


Вицепремиерът и министър на туризма проведе конферентен разговор с руския посланик у нас Анатолий Макаров

Автор: Десант

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе конферентен разговор с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Европейският съюз се очаква да вземе решение в следващите дни дали ще включи Русия в списъка на държави извън Общността, с които могат да отворят границите си, съобщиха от Министерство на туризма.

„Надявам се Русия да отпадне от забранителния списък, като реципрочно Вие също да извадите България от забранителния списък за пътувания на руснаците”, подчерта в разговора вицепремиерът.

Тя увери посланик Макаров, че Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм и Министерството на туризма ще полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за гостите и туроператорите, предлагащи България като приоритетна дестинация.

Според Николова, руските туристи са добре дошли по българското Черноморие през август и септември и след това в СПА и зимните курорти. Българските авиационни власти са потвърдили пред Росавиация готовността на националния превозвач „България ер” веднага да възстанови полетната си програма след получаване на разрешение от руска страна за възобновяване на международните полети до България.

Консулските служби на нашата страна в Руската Федерация също имат готовност да започнат оперативно работа по издаване на туристически визи при отваряне на границата с Русия, стана ясно още в разговора.

Двете страни се договориха за организирането на българо-руски туристически форум в страната ни през последното тримесечие на 2020 г. Целта е да бъде посветен на оздравителния и балнеоложки туризъм след глобалната пандемия от COVID-19, като част от подписаната между Министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.

В следващите дни се очаква вицепремиерът Николова да проведе конферентен разговор и с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Зарина Догузова.

За периода януари-май 2020 г. е отчетен спад от близо 60% на руските туристи в България спрямо същия период на миналата година. През 2019 г. в страната са пристигнали над 450 000 гости от Руската Федерация.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Михаил
29.07.2020 12:02:00
0
0
Влюбился в Болгарию в 73 году и верен ей до сих пор. Надеюсь и в этом году радоваться общению со старыми друзьями-болгарами, теплу, морю, солнышку, ракии и рыбалке.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки