Кабинетът отпуска близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за справяне с кризата


Кабинетът отпуска близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за справяне с кризата
27 Юли 2020, Понеделник


Сред мерките са увеличаването на минималния размер на дневното обезщетение за безработица и удължаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца

Автор: Десант

Правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала зарди пандемията от COVID-19. Още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки. Всички те бяха представени от Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Социалните мерки са:

- Увеличаване с 30% на разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея. В това число - за служители на първа линия - увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лв. Средствата са предвидени за структури от министерствата на здравеопазване, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, НЗОК, НОИ, РЗИ, социални работници. Мярката влиза в сила от 1 август.

- Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, сичтано от 1 август, за училищното и детското здравеопазване до достигане на заплащането до определените стандарти в КТД, както и на стандартите за домовете за възрастни, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, щентрове за нстаняване от семеен тип и др. - общо 24.6 млн. лв.;

- Еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред - по 50 лв. на всеки пенсионер. За целта са отделени 318,1 млн. лв. Ако пандемията продължи, след изтичането на тези три месеца, мярката отново ще бъде обсъждана, уточни премиерът.

- Увеличаване на субсидирането на болниците със 17.3 млн. лв.

- Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

- Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 млн. лв. за допълнителни средства за личните асистенти;

- Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица - от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври.

- Удължаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца;

- Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

- 1.8 млрд. лв. от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.

- Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Катя Андреева
27.07.2020 09:44:53
0
0
Какъв е обхвата на продължение на срока за получаване на обезщетения- ако последното обезщетение е от май?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки