По 50 лева за пенсионерите в следващите три месеца


По 50 лева за пенсионерите в следващите три месеца
27 Юли 2020, Понеделник


Срокът на изплащане на обезщетенията за безработица се удължава с още три месеца. Вижте още от новите икономически мерки на правителството

Автор: Десант

Правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки, свързани с COVID-19. Още 731 милиона ще отидат за икономически мерки свързани с пандемията.

По 50 лева допълнително ще получат пенсионерите през следващите три месеца. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който представя в момента пакета от социално-икономиечски мерки за справяне с кризата, породена от коронавируса. За тази цел са предвидени 317 милиона лева.

За лични асистенти на хора със специални потребности са предвидени 122 млн. лева.

Минималният размер на обезщетението за безработица се увеличава от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври. В същото време, срокът на изплащане на обезщетенията за безработица се удължава с още три месеца.

Министерството на културата ще получи допълнително 15 милиона лева - за творчески проекти на творци на свободна практика, коиито ще се разпределят чрез фонд Култура.

С 30% ще бъдат увеличени разходите за персонал на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от епидемията, както и увеличаване на ставката за нощен труд - МТСП, МЗ, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, и други.

С общо 24,6 млн. лева ще бъдат увеличени ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и други.

Субсидирането на болниците ще бъде увеличено със 17.3 млн. лева. За медиците на първа линия е предвидено осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

Увеличава се на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ.

1,8 млрд. лв. от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9,5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.

Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
пенсионер
27.07.2020 17:08:49
0
0
Докога ще се гаврят с пенсионерите?Ако въобще е възможно възмездие, то ощастливените пенсионери им пожелават да живеят до края на дните си със средната за страната пенсия към този момент.Да ви е комфортно!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки