Община Поморие подписа Споразумение с неправителствения сектор и бизнеса


Община Поморие подписа Споразумение с неправителствения сектор и бизнеса
22 Юли 2020, Сряда


Общината има нужда от граждански консултативен съвет, както и от създаването на общински обществен фонд, особено в кризисната ситуация, свързана с пандемията COVID-19, каза кметът Иван Алексиев

Автор: Десант

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Сдружение „Хотели и ресторанти-Поморие“ Георги Тръпков и председателят на Народно читалище „Просвета 1888“–Поморие Милчо Талев подписаха тристранно Споразумение за спазване правилата и разпоредбите на Механизма за граждански мониторинг и контрол при изпълнението на три общински политики в община Поморие.

Официалната церемония по подписване се състоя в залата на ГХГ „Дечко Стоев“, в рамките на проведената конференция "Администрацията, гражданското общество и бизнеса - партньори в управлението и изпълнението на общински политики", по проект „Ефективно взаимодействие между администрацията, гражданите и бизнеса за открито и отговорно управление на община Поморие“ No.BG05SFOP001-2.009-0017.

„Днес сме свидетели на едно много важно събитие - проект на Община Поморие заедно с бизнеса и гражданите, представени от неправителствените организации. Това тристранно споразумение е потвърждение за добрата ни работа и взаимодействие.

Използвам случая да благодаря на Черноморската асоциация за развитие-Бургас, че реализира проекта с необходимия анализ, разработи механизъм за граждански мониторинг и контрол и направи наръчник. Аз смятах, че ние, в Общината, работим добре, но се оказа, че винаги може да бъде по-добре.

Проучването установи, че Общината не е достатъчно мотивирана да информира гражданите за необходимостта от изпълнението на общинските политики. Тоест – нуждаем се от допълнителна мотивация, а това тристранно споразумение ни дава тази мотивация.

Анализът сочи, че в общината има нужда от граждански консултативен съвет, както и от създаването на общински обществен фонд, особено в кризисната ситуация, свързана с пандемията COVID-19. Този фонд трябва да подпомага бизнеса и неправителствените организации. Сега с единични решения подкрепяме бизнеса, но трябва да направим такъв фонд, за да имаме ясна общинска политика в тази посока.

Третият важен момент от Споразумението е гражданската платформа. Винаги, когато възникнат важни за развитието на общината теми, ги подлагаме на обществено обсъждане. Но невинаги всички граждани и представители на бизнеса са присъствали и са разбрали. Такава платформа ще е от голяма помощ за нас, като администрация“, каза кметът Иван Алексиев. 

„Аз съм удовлетворен от това, че общинската администрация, бизнесът и гражданите гледаме в една посока. Това поражда много нови идеи, които виждам, че са залегнали в Споразумението. То е с една цел – да вдигне Поморие на по-високо ниво, гражданите да бъдат с по-висок жизнен стандарт, по-спокойни за своето и на семействата им бъдеще.

Ние, като бизнесмени, знаем, че не всичко, което искаме, може да се осъществява чрез политиката на една община. В същото време обаче знаем, че когато нашият апел е чут, винаги се получава по-добре за местната общност. Всички искаме да видим Поморие като дестинация и морски курорт, известен не само у нас, но и в чужбина – в четири сезона, като район, който развива селското стопанство и винопроизводството. Искрено се надявам, че това споразумение, с всичко описано вътре, ще стане реалност“, заяви Георги Тръпков.

„Отдавна туризмът е основен източник на приходи в община Поморие. Но прекрасният ни град не е само пясък, море, хубава храна и легло. Чрез културата и древната ни история, които представяме чрез дейността на читалищата и останалите сдружения, се придава богат и сериозен духовен облик на Поморие. В много национални и задгранични събития градът ни се споменава като столица на културата, като водещ в различни сектори от областта на просветата.

Вярвам, че с подписването на това споразумение ще  дадем официална форма на дейностите ни. Работим съвместно с Общината и с бизнеса, като сме контактували помежду си. Бизнесът и НПО-тата сме от едната страна, администрацията – от другата. Ние обикновено искаме Общината да ни помага. Въпросът е в какви граници е разумно. Ние осъзнаваме значимостта на този исторически момент, досега сме работили ползотворно благодарение и на Общината. Мога да кажа, че Поморие има облик на богат с духовност град, с културно наследство, завидна история и съвремие. С настоящото подписване на Споразумението ще имаме ясна стратегия за развитие“, заяви Милчо Талев.

В конференцията участваха 30 представители на общинската администрация, на институции, неправителствени и бизнес организации и граждани. Обръщение направи ръководителят на проекта Райна Зотова.

В първия модул бе представен Механизма за граждански мониторинг и контрол при изпълнението на три общински политики в община Поморие.  Емилия Лисичкова - председател на Сдружение „Платформа АГОРА“-София бе лектор по темата „Формиране на модели за граждански мониторинг и контрол върху дейността на Общинската администрация“. Събитието завърши с пресконференция.
Конференцията бе заключителното събитие по проекта и бе предшествана от  мащабна Информационна  кампания „Активни граждани“, която се проведе в централната градска част на Поморие.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е Сдружение с нестопанска цел „ЧАР - Черноморска асоциация за развитие – Бургас“. Община Поморие е партньор по проекта.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки