Софийска област първа в Европа въведе системата за борба с подкупването


Софийска област първа в Европа въведе системата за борба с подкупването
22 Юли 2020, Сряда


Областният управител Илиан Тодоров получи специален сертификат „Антикорупция“

Автор: Десант

Областна администрация на Софийска област получи потвърждение от немската фирма TUV NORD CERT GmbH на сертификат ISO 37001 – „Системи за управление за борба с подкупването“, въведен и работещ в администрацията през 2018 г. С въвеждането на сертификат „Антикорупция“, областна администрация на Софийска област стана първата в частния и публичен сектор  у нас, и първата в Европа администрация, въвела системата.

С въвеждането на сертификат „Антикорупция“ в администрация на Софийска област се въведе политика и стратегия за борба с корупцията, осъществи се превенция на подкупването и корупционни практики. Води се активна борба с подкупването, изгради се култура, почтеност, прозрачност и откритост на държавните служители.

Сертификатът за потвърждение беше връчен на областния управител Илиан Тодоров от Удо Кубиц – вицепрезидент на TUV NORD CERT GmbH.



На церемонията присъстваха Борис Ячев – народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и председател на Комисията на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Данчо Хаджиев, зам.-председател на НФСБ, Стоян Йотов – управител на TUV NORD – България, Данчо Данчев – представител на TUV NORD – България.

При получаването на сертификата Тодоров, заяви, че се радва, че областна администрация на Софийска област е единствената администрация, получила такъв документ. „Надявам се нашите колеги да тръгнат по нашия път“, пожела той.

Удо Кубиц заяви, че това е нов стандарт и изискания на световно ниво, с които се дава добра възможност  да се бори подкупването. По думите му е важно все повече структури да въвеждат такъв сертификат, за да се предотвратят корупционните практики и рискове. „Трябва да ви поздравя, че сте първата в България и Европа администрация, внедрила тази система. Потвърдихте, че спазвате този сертификат“, добави той.

Борис Ячев заяви, че корупцията  като обществено явление е неприемлива, както  у нас, така и в света. Той отбеляза, че за съжаление тя не може да се пребори само със законови инициативи, а трябва да има и обществена нетърпимост към корупционните практики в местната администрация, за да може да се пребори.

„Поздравявам служителите и г-н Тодоров като първият висш държавен чиновник, който получава такъв сертификат“, завърши той и също пожела и други държавни администрации да получат сертификат „Антикорупция“.

В заключение Тодоров благодари на главния секретар и служителите на администрацията и пожела областта да продължава да бъде за пример в борбата с подкупването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки