И хазартните босове излязоха на протест, промените в закона им пречели да работят


И хазартните босове излязоха на протест, промените в закона им пречели да работят
Снимка: Флагман.бг
22 Юли 2020, Сряда


Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал се повишават на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен

Автор: Десант

Пред парламента се проведе национален протест на игралната индустрия срещу промените в Закона за хазарта. Според недоволните, които се събраха в 8 часа тази сутрин, текстовете ще засегнат предимно малките и средните компании и ще подкрепят големите играчи в бранша, съобщават от сайта Флагман.бг.

Първоначалните промени, според които казина трябваше да има само в 5-звездните хотели, курортите и граничните зони, бяха предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Между първо и второ четене обаче в ресорната комисия това беше отхвърлено и законопроектът претърпя цялостен ремонт.

Новите изменения в Закона за хазарта също бяха направени от Валери Симеонов и подкрепени от ГЕРБ. На 16 юли те бяха приети на второ четене от ресорната Комисия по бюджет и финанси с председател Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според поправките, които предстои да бъдат гласувани утре в пленарна зала, финансовите изисквания за малките компании от бранша са силно завишени, а достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика е преустановен. Правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции.

Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал се повишават на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен.

По предложение на Валери Симеонов бяха повишени и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз.

Представители на игрални зали обаче обявиха, че предвижданите нови такси щели да са непосилни за голяма част от сега действащите зали и те били обречени на фалит.

Очаква се утре спорните според бранша текстове да бъдат гласувани в пленарна зала на второ четене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки