Черноморец – град с богата история и археологически открития


Черноморец – град с богата история и археологически открития
21 Юли 2020, Вторник


През лято 2020 г. посетителите на музея могат да се запознаят с гостуващата изложба на ОИМ Средец „Южен некропол на римска колония Деултум”

Автор: Мария Найденова

Районът на град Черноморец е известен със своята богата история, археология, етнография, изпълнена със своето многообразие и колорит. Археологическите проучвания на територията на съвременния град Черноморец доказват, че най–ранните заселвания в района на Южното Черноморие датират от епохата на късния неолит (5400–5200 г.пр.Хр). Свидетелство за това дават локализираните в района праисторически селища в местностите „Аклади Чеири” и местността „Гармица”.

През 2008–2009 г. са проведени мащабни теренни археологически проучвания в местността „Аклади”, разположена на западния бряг на Созополския залив на 1, 5 км югоизточно от град Черноморец до къмпинг „Градина”.



От селището е проучен голям култов център с общо разкрити над 40 ритуални ями и шахти, свидетелстващи за живота на населението в проучваната зона от епохата на късния неолит (края на VI хил.пр.Хр.), халколита (V-IV хил.пр.Хр). За това, че в района на съвременния град Черноморец е съществувал един от най–ранните и най–богатите металургични центрове в Югоизточна Европа, свидетелстват откритите в епохата на халколита, парчета от полиметални руди, каменни оръдия на труда и глинени предмети и съоръжения за първична обработка, както и медни шила, свидетелстващи за един начален етап на развитие на рудодобива и обработката на метал през този период, което през следващите периоди на бронзовата и желязната епоха и насетне в историята на Западното Черноморско крайбрежие ще се превърне в един от водещите стопански отрасли, който ще разшири търговските контакти с други презморски страни.

Според сведенията на древногръцкия историк Херодот през раннножелязната епоха (края на II хил.пр.Хр.–началото на I хил.пр.Хр.)–началото на I Созополският залив е населяван от тракийското племе скирмияни.

За живота на траките скирмиади и активната презморска търговия свидетелстват откритите каменни котви и оловни щокове, принадлежащи на редица Средиземноморски народи– финикийци, критяни и микенци. През 2013 г. в югоизточната част на залив „Вромос” са разкрити две селища–емпории.

Животът в селищата е без прекъсване до I век.пр.Хр., когато целият район е завладян от легионите, предвождани от римския пълководец Марк Лукул. Бурното развитие в района продължава и през III век сл.Хр. През V-VI век по времето на император Анастасий са изградени пристанищни крепости при нос Акра и при нос Хрисосотира, разположени в източния и западния край на полуостров „Свети Никола”.

През Средновековието градът е известен с името Свети Никола. За първи път това име се споменава в златопечатна грамота на византийския император Йоан VIII Палеолог от 1437 г. През XIX селището е сформирано и разположено около едноименната църква „Свети Никола”.

За историята и археологията на град Черноморец и района посетителите могат да се запознаят в Музейна експозиция „Свети Никола”, гр.Черноморец-ОКИ „Музеен център”, гр.Созопол. Музеят е създаден през 2014 г. с цел представяне, съхраняване и популяризиране на богатата и древна история и култура на град Черноморец.

Музеят се помещава в самостоятелна двуетажна сграда и се състои от две експозиционни зали с направление археология и етнография. На първият етаж на музея е поместена археологическа експозиция „Черноморец–хилядолетното начало”, в която са представени керамични съдове, култова пластика, древни металургични съоръжения, каменни костени оръдия на труда и рибарски приспособления открити от праисторическо селище в м.”Аклади” (VI-III хил.пр.Хр.), свидетелстващи за живота, поминъка и вярванията на най–ранните поселения в землището на самия град.

На втория етаж е поместена етнографска експозиция „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“, в която са изложени женски накити, тъкани, традиционно мъжко, женско и детско облекло на представителите от трите основни етнически групи–рупци, тронки и загорци, оформящи пъстрият етнографски облик на района.

Представа за основния поминък на населението–земеделие, животновъдство, риболов, както и старинните местни занаяти дават изложените оръдия на труда и занаятчийски инструменти. Богато илюстрираните фотоси и табла дават визуална представа за архитектурния облик на село Свети Никола (дн.Черноморец), начина на живот, традициите и обичаите–част от духовната култура на местното население.

През лято 2020 г. посетителите на музея могат да се запознаят с гостуващата изложба на ОИМ Средец „Южен некропол на римска колония Деултум”. За любителите на културното наследство в България музейната експозиция предлага стикери и албуми част от кампанията Национално движение „Обичам България”. Музейната експозиция се намира в центъра на града на ул.”Байкал“ №6  с лятно работно време от 10.00–12.30 ч. и от 14.00–18.00 ч. всеки ден без понеделник.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки