Живи картини ще разказват за видни войводи от Добруджа


Живи картини ще разказват за видни войводи от Добруджа
Снимката е илюстративна. Архив на НЧ „Български искрици"
17 Юли 2020, Петък


Добричкото читалище „Български искрици” ще изготви поредица от видеоклипове зза героичната съдба на забравени днес герои от вмремето на турското робство


Добричкото читалище „Български искрици” започва реализацията на новия си проект „Добруджански хайдути”, в който децата, техните родители и ръководителите на клубове към духовното средище ще представят в живи картини героичната съдба на забравени днес герои, хайдутували в Добруджа в тъмните векове на турското робство.

На 19 юли ще бъде заснет първият епизод от поредицата видеоклипове, които ще разказват на съвременниците за подвизите и живота на изтъкнати хайдушки войводи, които в трудни времена не са преклонили глава и са се отказвали от личното си спокойствие, за да закрилят онеправданите и да се борят срещу поробителя.

Чрез живите картини децата ще демонстрират какво са научили през изминалата читалищна година в клуба по практическа история „Възрожденска работилница”, ще покажат своите познания за хайдушкото движение в България и за най-видните му представители в Добруджа.

Епизод първи ще разкаже историята на Димитър Калъчлията – легендарен народен закрилник, действал в цяла Източна България в средата на XIX век. Живите картини ще бъдат заснети в автентичната атмосфера на АЕМО „Старият Добрич”. Изготвеният видеофилм ще бъде публикуван в социалните мрежи, дискове с него ще бъдат разпространени и в училищата на Добрич. Така разказите за славното минало на народа ни ще достигнат до максимално много съвременници – деца и възрастни.

През февруари 2020 г. бе заснета жива картина, разказваща историята за Петльовден. Филмът вече е монтиран и екипът на НЧ „Български искрици” започва разпространяването му.

Чрез клуба по практическа история и поредицата от възстановки на обичаи от българския обреден календар НЧ „Български искрици” възпитава децата в родолюбие, формира у тях национална гордост и самосъзнание, любов към българския бит, към традициите и историята на народа ни.

Театрализираната жива картина „Добруджански хайдути. Епизод 1 – Димитър Калъчлията” се реализира в рамките на спечелен от екипа на читалището проект „Жива история – обичаи и минало, традиции в съвремието”, финансиран от Община град Добрич по Програмата за подпомагане на граждански инициативи в полза на местната общност.

Проектът се осъществява с изключителното съдействие на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на НД „Традиция” и с подкрепата на Регионалния исторически музей.

Заснемането на видеофилма ще започне в неделя, 19 юли от 14 ч. в АЕМО „Старият Добрич”. 


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки