Огромна победа за българите в Украйна, българското правителство и НФСБ


Огромна победа за българите в Украйна, българското правителство и НФСБ
Снимки: Пресцентър на НФСБ
17 Юли 2020, Петък


Решение на украинския парламент запазва целостта на нашата диаспора

Автор: Десант

Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна, за българското правителство и НФСБ в резултат на усилията да бъде защитена целостта на нашата диаспора в Болградския район. Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население. 

Победата идва след прякото ангажиране на лидера на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общност да бъде запазена и нейните интереси и права да бъдат защитени. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там.

Преди това – през октомври 2018 г. премиерът Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, поставиха при посещението си в Украйна въпроса за целостта на Болградския район, изучаването на българския език и подобряването на инфраструктурата в района. Последваха телефонни разговори на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, важни за българската диаспора, както с президента Порошенко, така и с наследника му Зеленски.



Асоциацията на българите в Украйна, оглавявана от депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, изрази своята благодарност и задоволство от решението и подкрепата на майка България за постигането на тази историческа победа, отговаряща на надеждите и очакванията на цялата българска диаспора.

Преди седмица образователните министерства на България и Украйна са подписали спогодба, регламентираща изучаването на български език в населените с българи райони на Бесарабия и Запорожието.

Очаква се в най-скоро време откриването на Българска гимназия в Одеса и на Украински културен център в София.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки