Транспортният министър ще прави проверка на концесията за терминал „Росенец“


Транспортният министър ще прави проверка на концесията за терминал „Росенец“
13 Юли 2020, Понеделник


В непосредствена близост се намира сараят на Доган

Автор: Десант

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) да започне незабавна проверка на концеосионирането на пристанищен терминал „Росенец“. На основание чл.145 ал.1  Закона за съдебната власт (ЗСВ) ВАП е образувала преписка.

В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно т.5.2. от решение на Министерски съвет № 172/22.03.2011г. за определяне на концесионер.

Министерството трябва да даде в прокуратурата и информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС, както и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор.

Проверката на ВАП продължава.

Припомняме, че в непосредствена близост до терминала се намира така нареченият Доган сарай, но от другата страна на нос Чукалята. Мястото е било бивша военна база, но впоследствие влиза в активите на държавното предприятие „Нефтохим Бургас“ и е използвано за спортна база. По-късно е продадено на „Лукойл“ при приватизацията на рафинерията през 1999 г. и след редица препродажби става собственост на фирма от бизнес обкръжението на ДПС.



Концесията за терминала е дадена на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД за продължителност от 35 години. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки