Съд в Турция издирва с червена бюлетина на „Интерпол" български граничари


Съд в Турция издирва с червена бюлетина на „Интерпол" български граничари
Снимка: Архив Десант
13 Юли 2020, Понеделник


Те изпълняват дълга си, но са обвинени за смъртта на турски бракониер, въпреки, че българските магистрати и съдът Страсбург ги обявиха за невинни

Автор: Десант

В края на миналата седмица в турския наказателен съд в Къркларели се проведе четвърто заседание по делото срещу четиримата български гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт поради небрежност.

Припомняме, че инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 г., като граничалите бяха напълно оневинени от българските магистрати. Съдът в Страсбург също ги оправда напълно.

В югоизточната ни съседка обаче срещу тях бяха повдигнати обвинения за причиняването на смърт на турски рибар поради небрежност, както и за леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество.

Нова молба за прекратяване на делото е внесъл - Турският адвокат, който защитава правата на българските граничари - Джошкун Молла, бе внесъл молба за прекратяване на делото, тъй като деянието, извършено в България, не е престъпление. „То не е престъпление в България, то не може да бъде престъпление и в Турция.“ - категоричен, бе Молла преди началото на процеса в Къркларели.

В България разследването на случая беше прекратено от Военната прокуратура заради липса на извършено престъпление, а инцидентът беше определен като нещастен случай.

Наказателният съд в Къркларели обаче отхвърли искането на защитата производството срещу българите да бъде прекратено. Следващото заседание по делото е насрочено за разглеждане на 2 февруари 2021 г.

„Оставаме затворници в собствената си държава“ – това коментираха пред журналисти четиримата бургаски граничари, след като стана ясно, че те са издирвани с червена бюлетина на Интерпол. 

Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков обявиха, че нямат правото да напускат границите на България. Според четиримата институциите са ги уверили, че няма да бъдат предадени в Турция, но въпреки това те са изключително притеснени за съдбата си.

„Няма как обаче да обясним на целия свят, че сме си гледали единствено и само работата“, изтъкна пред медиите Николай Костов.
В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки