Тракийски цар, царица, воин и виночерпец ще „оживеят" в „Светът на траките“


10 Юли 2020, Петък


Община Казанлък обществена поръчка за изработването, доставката и монтажа на фигурите, които ще бъдат поставени в туристическия комплекс, изграждащ се край град Шипка

Автор: Дина Харизанова

Фигури на тракийски цар, тракийска царица, тракийски воин и виночерпец ще посрещат посетителите в туристически комплекс „Светът на траките“, който ще се изгради край град Шипка, в близост до тракийските гробници „Шушманец“, „Оструша“ и „Голяма Косматка“, „Хелвеция“ и „Грифони“.

Това става ясно от обявената от Община Казанлък обществена поръчка за изработването, доставката и монтажа на фигурите. 

Съгласно техническата спецификация, всяка от тях следва да бъде интерпретирана по останалите като културно наследство фрески и археологически данни, за да показва автентично външния
облик на траките. Като илюстрация към изискванията са приложени част от стенописите в Казанлъшката гробница.

Също като в тях фигурата на тракийския цар трябва да бъде в седнало положение, с размери, отговарящи на реална човешка фигура, а върху главата следва да има венец, имитиращ златна
флорална композиция. Облеклото ще включва изработени от естествени материали типичните за епохата бял хитон, пурпурно наметало и обувки от кожа.

Седнала ще е и царицата. Тя ще е с тъмна, прибрана на кок или вързана ниско коса. Лицето й следва да изразява „спокойствие, увереност, целомъдрие". Върху главата си ще носи накит, тип диадема, за която е закрепен бял воал.

Тракийският воин ще е облечен в къс хитон и ще държи дълго копие и щит (пелта), а на главата си ще носи шлем. 

Виночерпецът, нагизден с препасан с колан къс хитон, ще поднася фиала за вино.



Фигурите могат да бъдат изработени от силикон, фибростъкло, ethafoam, винил, акрил, уретан, дърво, метал (за конструкция и декоративни елементи). Те трябва да са устойчиви на вътрешни условия на съхранение, като максималният им гаранционен срок следва да е 10 години.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 48 000 лв. без ДДС. Осигурена е безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“. Срокът за подаване на офертите е 21 юли.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки