Арестуваха двама съветници на президента


Арестуваха двама съветници на президента
Снимката е илюстративна
09 Юли 2020, Четвъртък


Общо четирима са задържаните след претърсванията в президентството тази сутрин

Автор: Десант

Четирима души са арестувани след претърсванията в президентството тази сутрин. Това става ясно от прессъобщенията на Прокуратурата и на Военно-окръжната прокуратура.

В ареста са двама съветници на държавния глава, посочени само с инициалите им - П.У. и И.М., бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ - М.К., както и бизнесмен с инициалите П.Б.

Според „24 часа" единият от тях е съветникът по сигурността Илия Милушев.

След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции”. Той доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване”.

Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Разследваният е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

От пресцентъра на Прокуратурана съобщават, че след получено  разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания  и изземвания  на два адреса в София и Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В София се претърсва  в  кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Изземват се документи и книжа, както и компютърни конфигурации.

Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР, съобщават още от ПРБ. Това са секретарят на президента Пламен Узунов, който ще бъде доведен под конвой в София от Пловдив, където е бил задържан за 24 часа, и бизнесменът Пламен Бобоков. Преди седмица той бе пуснат под гаранция от 1 милион лв. Тогава съдът се мотивира, че няма опасност да се укрие или извърши ново престъпление.

Разследването е за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните доказателства  и  преценят  дали  същите  са  достатъчно  за предявяване на  обвинение  на  конкретни  лица.

От Военно-окръжната прокуратура съобщават, че военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство за разгласяване на държавна тайна.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица (П.В. и А.З.), привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки