Изложба проследява развитието на Българската армия във време на промени


Изложба проследява развитието на Българската армия във време на промени
08 Юли 2020, Сряда


Ще бъдат показани образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“

Автор: Десант

По повод навършването на 141 години от създаването на Министерството на отбраната, Националният военноисторически музей подготвя тематична изложба „Армията във време на промени“. Тя ще бъде открита на 14 юли, от 11,00 ч. в сградата на НВИМ на ул. „Черковна“ 92 в София. С експозицията се отбелязват и 104 години от основаването на музея. 

Изложбата проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус.

Преориентацията по оста Изток – Запад,  преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването и отношението към САЩ и Русия са само част от темите, засегнати в изложбата.

Чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години, е представен нелекият път и тежките избори в това трудно време.

Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключовите събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията.

Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към родината.

Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията – началници на Генералния щаб, командири на трите вида въоръжени сили, министри на отбраната, офицери и подофицери. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг.

Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус“ 98DA  и други.

Цивилният живот, който неизменно съпътства развитието на Българската армия, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода.

Откриването на изложбата „Армията във време на промени“ ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой поканени.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки