Риголето се качва с Тоска и дон Карлос в полите на Витоша


Риголето се качва с Тоска и дон Карлос в полите на Витоша
Снимка: Софийска опера
08 Юли 2020, Сряда


„Римски площад“ в „Ню Бояна филм студиос" е превърнат в атрактивна лятна сцена, разположена сред филмови декори на култови киноленти

Автор: Десант

Киноцентърът Бояна е новата оперна дестинация за приятелите на Софийската опера и балет. „Римски площад“ в „Ню Бояна филм студиос" е превърнат в атрактивна лятна сцена, разположена сред филмови декори на култови киноленти.

Програмата се открива на 10 юли, от 20:00 часа с операта „Риголето“ от Джузепе Верди, в която в едноименната роля гостува един от най-търсените вердиеви баритони в света – Владимир Стоянов, носител на титлата „Рицар на Верди“. На диригентския пулт ще застане маестро Константин Тринкс.

Една от най-обичаните опери на маестро Верди, „Риголето“ винаги е вълнувала публиката във всички времена. Постановката на режисьора Пламен Карталов от 2005 г. даде нов живот на шедьовъра. С нея Софийската опера гостува на поредното си турне в Япония.

Режисьорът остава верен на Верди, но търси своята реплика към нашето време. Залага на разголването на характерите, потапя ги в океан от страсти, събира екпресивно човешки драми, за да ги отчужди на финала. Контрастът между бурната вакханалия, разгулните сцени и драмата на шута Риголето и дъщеря му Джилда изграждат динамиката на спектакъла. Една трагедия, близка до нашето време, изпълнено с жестокостта на престъпници и наемни убийци, на отвличания и страдания на невинни. Оргия и престъпление, привидна комедия и трагедия, любов и отмъщение се събират на основната пасарела, пътя, по който всеки герой върви към съдбата си.

Тази историческа постановка ще придобие нов живот в полите на Витоша. Динамиката и внушението на спектакъла тук ще се разгърне в новите пространства на Римския площад, като истинска филмова продукция. Постановката на „Риголето“ ще бъде представена и на 12 юли, от 20.00 часа.

На 11 юли, събота, 20.00 ч. зрителите ще имат удоволствието да видят „Тоска“ от Джакомо Пучини с Радостина Николаева в главната роля. Гост-диригент ще е Григор Паликаров, постановка -  Пламен Карталов. Със специалното участие на Детски хор с диригент Таня Лазарова.

На 15 юли, сряда,  20.00 ч.  в програмата е включена операта  „Атила“ от Джузепе Верди. В ролята на Ецио ще се превъплъти световнопризнатия ни баритон  Владимир Стоянов.  Диригент – Велизар Генчев, постановка – Пламен Карталов.

На 17 юли, петък,   20.00 ч.  „На опера в полите на Витоша“ продължава с   „Норма“ от Винченцо Белини, постановка – Уго де Ана. На диригентския пулт ще застане маестро Жорж Димитров. 

Софийската опера ще представи операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди на 18 юли, събота,  20.00 ч. с брилянтния Владимир Стоянов в ролята на Родриго, Маркиз Поза и Иван Момиров в ролята на Дон Карлос. Диригент – маестро Григор Паликаров, режисьор – Пламен Карталов.

Последното заглавие,  включено в програмата на сцена „Римски площад“ – Киноцентър Бояна, е операта „Кармен“ от Жорж Бизе на 19 юли, неделя,  20.00 ч.  

Проектът се реализира в рамките на програмата „Опера в парка“ и е част от Културните събития на Столична община за 2020 г.,  с подкрепата на  Nu Boyana Film Studios.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн на сайта на операта; Easy Pay, EpayGo и Eventim.bg. На мястото на събитието има позиционирана каса, която ще работи в дните на спектаклите.

Столична община и Центърът за градска мобилност удължават работното време на обществения транспорт (автобусна линия № 64) от „Ню Бояна филм студиос" до приключване на спектаклите. Повече информация може да се намери на сайта на Центъра за градска мобилност


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки