Изложба в Русе представя градината като място на биокултурно разнообразие


Изложба в Русе представя градината като място на биокултурно разнообразие
08 Юли 2020, Сряда


Изследователският интерес по проекта е насочен към взаимните връзки и влияния между растителния и социалния свят

Автор: Десант

На 9 юли от 18.00 ч. в Екомузей с аквариум в Русе ще бъде открита изложбата „Градината – времена и пространства“.

Експозицията е част от проекта „Градината – място на биокултурно разнообразие и интердисциплинарно пресичане“, в който изследователският интерес е насочен към взаимните връзки и влияния между растителния и социалния свят.

Каква е ролята на растенията за формирането и поддържането на екзистенциална база, на културни ценности и символи? И от друга страна – каква е ролята на човека за трансформациите в растителния свят, как неговите икономически и културни ориентации, социални отношения, градинарско знание и опит, стопански и кулинарни практики се отразяват на растителното разнообразие, как влияят върху селекцията, запазването, модифицирането или загубата на растителни генетични ресурси?

За терен са избрани домашните градини, защото те се характеризират с голямо растително разнообразие и близост до дома, а поради това – и с по-чести срещи на стопаните с растенията.

Проектът събира изследователи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Финансира се от Фонд „Научни изследвания“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки