Обявени са първите „Герои на Поликрайще и България“


Обявени са първите „Герои на Поликрайще и България“
08 Юли 2020, Сряда


Вижте кои са те и с какво са заслужили това почетно звание

Автор: Десант

6 юли бе обявен за официален празник на Поликрайще. Тогава бе учредено и почетното звание „Герой на Поликрайще и България“, което ще се присъжда на личности, проявили храброст, героизъм и саможертва в мирно и военно време, с изключителен принос към населеното място и България, изпълнили дълга си към Родината.

Вече са известни и кои са първите носители на това отличие. 

Свещеник Георги Маринов Полуганов – Водач на българското национално Възраждане в Поликрайще, основател на местното училище през 1825 г., спомоществовател на възрожденска книжнина, един от организаторите на възстановяването на Преображенския манастир и на църквата на манастира „Св. Троица“, борец срещу гръцкото духовенство за самостоятелна българска църква, организатор на акция за подпомагане на първото българско читалище в Свищов, създал след Великденската акция на Иларион Макариополски през 1860 г. 

Бидейки ръководител на поликрайшкото общинско самоуправление, той установява българския като официален език на училището, църквата и като официален административен език в Поликрайще. 12 години отец Полуганов оглавява автономната поликрайшка църковна община, съществувала до встъпването на Макариополски като първи български Търновски митрополит. Той е член на революционния комитет в Поликрайще на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, на възстановения от Отец Матей Миткалото революционния комитет след гибелта на Апостола и на Тайния революционен комитет в Поликрайще за подготовка и обявяване на Априлското въстаниe през 1876 г.

Свещеникът подпомага морално и материално революционните организации и организира посрещането и укриването на изпратените от Влашко за ръководители на Априлското въстание революционери, ръководени от поп Харитон. По чудо е спасен от обесване при разгрома на въстанието.

Той нееднократно се среща с Левски по комитетски дела, заклет е лично от Дякона в присъствието на Миткалото, на който е личен приятел и един от най-доверените му хора. Повече от 10 години Миткалото намира сигурен пристан в дома му.

Полуганов е една от най-бележитите личности на Поликрайще за всички времена. Ръководил е  българско гражданското управление по време на Руско-турската освободителна война, срещал се с княз Черкаски и генерал Анучин, настанявал бежанци от Старозагорските кланета, сътрудничи си тясно с митрополит Методий Кусев.

Свещеникът е и организатор на грандиозни обществени събития: посрещането в Поликрайще на сръбския княз Алексадър Караджорджевич през 1846 г., на Макариополски през 1872 г., на руските освободители и на главнокомандващия на руската армия Великия княз Николай Николаевич и Главната му квартира през 1877 г., на княз Александър Батемберг през 1879 г., на княз Фердинанд през 1887 г., изпращането на княз Дондуков-Корсаков през 1879 г. и др.

Той подпомага морално и материално строителството на новия храм „Св. вмчца Марина“ и участва в освещаването му заедно с митрополит Климент през 1885 г.

Свещеник Христо Попиванов Пендов – Член на революционния комитет в Поликрайще на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, на възстановения от Отец Матей Миткалото революционния комитет и на Тайния революционен комитет в Поликрайще за подготовка и обявяване на Априлското въстаниe през 1876 г., заклет лично от Васил Левски в присъствието на Миткалото, личен приятел на Миткалото, спомоществовател на възрожденска книжнина, подпомагал морално и материално подпомагал строителството на новия храм „Св. вмчца Марина“ и участвал в освещаването му заедно с митрополит Климент през 1885 г.

Генерал-майор Григорий Фьодорович Чернозубов – Освободителят на Поликрайще от османско робство на 6 юли 1877 г., командир на Донската казашка бригада от Предния отряд на Руската армия на генерал Гурко.

Генерал-майор Николай Василиевич Курнаков – Освободител на Поликрайще от османско робство на 6 юли 1877 г., на командир на 21-ти Донски казашки полк от Донската казашка бригада на генерал-майор Григорий Фьодорович Чернозубов.

Генерал-лейтенант Даниил Василиевич Краснов – Освободител на Поликрайще от османско робство на 6 юли 1877 г., на командир на 26-ти Донски казашки полк от Донската казашка бригада на генерал-майор Григорий Фьодорович Чернозубов.

Иван Цвятков Пендов – Председател на революционния комитет в Поликрайще на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, на възстановения от Отец Матей Миткалото революционния комитет след гибелта на Апостола и на Тайния революционен комитет в Поликрайще за подготовка и обявяване на Априлското въстаниe през 1876 г., заклет лично от Васил Левски в присъствието на Миткалото, личен приятел на Миткалото.

Апостолът на свободата намира сигурен подслон в дома му. Отец Пендов е един от организаторите на посрещането и укриването на изпратените от Влашко за ръководители на Априлското въстание революционери, ръководени от поп Харитон. След разгрома на въстанието емигрира във Влашко. Записва се като опълченец в 4-та дружина на Българското опълчение, сражавал се при Стара Загора, Шипка и Шейново, участвал в зимното преминаване на Балкана и в конвоирането на пленената армия на Вейсел паша. Кавалер на 5 руски и български ордена и медала за храброст от Руско-турската война, между които Знакът за отличие на Военния орден “Свети Георги” IV степен и паметен светлобронзов медал, учреден от Н. В. Княз Александър I Батенберг за участието му в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново през 1877 г.

Поборник, активен деец на Опълченското дружество „Шипка“, един от най-уважаваните хора в Поликрайще.

Трифон Атанасов Нейков – Член на Тайния революционен комитет в Поликрайще за подготовка и обявяване на Априлското въстаниe през 1876 г. опълченец от 3-та дружина на Българското опълчение, загинал в битката с армията на Сюлейман паша при Стара Загора на 17 юли 1877 г., удостоен посмъртно Знака за отличие на Военния орден “Свети Георги” IV степен от Руско-турската война.

Тодор Атанасов Нейков – Член на Тайния революционен комитет в Поликрайще за подготовка и обявяване на Априлското въстаниe през 1876 г. Опълченец в 5. дружина, 1. рота, преведен в 1. дружина, 1. рота. Участник в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново, сражавал се при Стара Загора, Шипка и Шейново, участвал в зимното преминаване на Балкана и в конвоирането на пленената армия на Вейсел паша, поборник, активен деец на Опълченското дружество „Шипка“. Той също е един от най-уважаваните хора в Поликрайще.

Почетните звания на удостоените ще бъдат връчени на техните потомци на специална церемония по време на честванията на 195-годишнината на местното училище през есента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки