Показаха първото издание на „Под игото"


Показаха първото издание на „Под игото"
Снимка: НБКМ
08 Юли 2020, Сряда


Във витрините на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" могат да се видят и картички на 25-те оригинални илюстрации и фототипното издание на романа

Автор: Десант

С изложбите „Певец на две епохи” с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) и „Българийо, аз всичко тебе дадох“, предоставена от Националния литературен музей, беше сложено началото на Вазовите чествания по случай 170 години от рождението на поета.

Във витрините може да се видят две нови уникални издания на Вазовото творчество. Първото е електронното издание на „Под игото” от 1894 г., заедно с картички на 25-те оригинални илюстрации и фототипното издание на романа.

Министерството на културата подкрепи финансово проектите за Вазовите чествания – уникалното електронно издание на “Под игото”, както и изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох“.

Централно място в експозицията „Певец на две епохи“, която може да бъде разгледана до 7 август в Централното фоайе на НБКМ, заема оригиналът на първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Посетителите имат възможност да видят още стихотворения, мемориални очерци и пиеси на автора в оригинал, фотографии, преводи и оригинални документи, свързани с творчеството на Иван Вазов, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Адвокат Петя Мургова, член на Обществения съвет на библиотеката, стана осиновител на първото издание на „Под игото“ 1894 г., по програмата „Осинови книга“ на НБКМ. Та и Интеракт клуб „София Тангра“ към Първа английска езикова гимназия, осиновители на „Драски и шарки. Очерки из столичния живот. Ч. 1 – 2. София, 1893-1895“ на Иван Вазов, получиха грамоти за направените даренията, с които е извършена реставрацията на документите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки