Със 17 милиона подкрепят рибарския сектор заради пандемията


Със 17 милиона подкрепят рибарския сектор заради пандемията
06 Юли 2020, Понеделник


Отворен бе прием по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство

Автор: Десант

Заради пандемията COVID-19 рибарският сектор е подкрепен с над 17 млн. лв., съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която днес бе на посещение в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас.

Отворени бяха три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г., като приемът на проектни предложения по тях приключи в петък, 3 юли.

По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност” има 100 % усвояемост. Подадени са 77 проекта на стойност малко над 2 млн. лв.

По другите две мерки за подкрепа на производителите на риба и за преработвателните предприятия, приемите са удължени с един месец до 4 август 2020 г. 

По мярка 2.6 „Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са подадени 51 проекта на стойност 2,3 млн. лв.

По мярка 5.4 „Подкрепа за преработвателни предприятия на продукти от риболов и аквакултури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” има подадени 24 проектни предложения за близо 2 млн. лв.

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата, като от тях близо 7 млн. лв. са за 12 проекта по ПМДР за инвестиции в аквакултурите, лодкостоянки, както и за преработка на продукти от риболов и аквакултури.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки