Нестинари, долмен и минерали представят Странджа в музейните витрини


Нестинари, долмен и минерали представят Странджа в музейните витрини
Снимка: Архив РИМ-Бургас
06 Юли 2020, Понеделник


Вижте какво още от природата, традициите и културното наследство, кътано в мистичната планина, може да се види в РИМ – Бургас 

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Бургас ще се включи в организирания от Община Бургас тематичен уикенд, посветен на Странджа. Акценти от експозициите ще бъдат показани под мотото: „Природата, традициите, обичаите и културното наследство на Странджа“.
     
В Археологическата експозиция на бул. „Богориди“ 21 са показани уникални артефакти, част от които изследователите са открили в обекти, проучвани на територията на Странджа. До сградата на музея е експониран долмен от село Белеврен - образец, представящ мегалитната култура на тракийските племена през II – I хилядолетие пр. Хр.

Изложени са и елементи на древната металургия, находки от Крайбрежна Странджа, монети, различни интересни предмети, открити в римската колония Деултум, която се намира в полите на планината.

Едни от най-интересните експонати, свързани със Странджа и експонирани в Археологическия музей, са надгробните плочи на рода Бимбалови от село Факия. За потомък на тази известна фамилия се счита Стефан Караджа.

В Етнографската експозиция на ул. „Славянска“ 69 може да бъде разгледана изложба на РИМ – Бургас, посветена на нестинарството и да бъде изгледан филм, посветен на игрите в огъня. Продукцията е заснета през 1965 г. и е на киностудия „Бояна“. Тя представя автентични кадри от провежданите в нестинарското село Българи традиционни ритуали.

В експозиционните зали пък са представени странджански носии, кукерски костюм,  накити и предмети от бита на хората в региона.

Природонаучната експозиция на ул. „Фотинов“ 30 показва природата в Странджа. В нея могат да се видят множество от най-интересните представители на фауната – бозайници, птици, насекоми и крайбрежни обитатели на морските дълбини. Посетителите ще научат и интересни подробности за техния живот.

Чрез фотоси и хербарии са показани растенията, голяма част от които трудно могат да бъдат открити и определени сред природата от неспециалист. Сбирката от минерали дава обстойна представа за богатствата на красивата българска планина.

Работното време на Археологическата, Етнографската и Природонаучната експозиция е от 10.00 до 19.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., а за децата до 7 г. посещението е безплатно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки