Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев за промените в Закона за МВР


Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев за промените в Закона за МВР
01 Юли 2020, Сряда


Предстои законът официално да влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник

Автор: Десант

След двучасови дебати парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев и отново одобри оспорените от държавния глава промени в Закона за МВР, съобщава БГНЕС.

В подкрепа на ветото гласуваха 59 народни представители, с гласовете на 136 депутати законопроектът бе повторно приет.

С днешното гласуване депутатите окончателно възложиха охранителни функции върху новосъздадената дирекция в МВР „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Според държавния глава това ще доведе до ненужно дублиране с работата на Национална служба за охрана (НСО), както и до неефективно и неефикасно изразходване на държавен ресурс, без това да доведе до повишаването на сигурността.

Мотивите на президента бяха подкрепени в пленарната зала от „БСП за България“. Според депутата Красимир Янков прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига „сериозен въпрос за функционирането на системата за сигурност“, а честите промени в законодателството в тази област водят до „нестабилност и несигурност“ по отношение на служителите и поставените задачи.

„Има практика в отделни страни, водещи в сигурността, да няма отделно звено, наподобяващо НСО. Тази дейност се осъществява от МВР, но вие го правите като половин крачка. В момента оставяте и двете звена на един крак, другият е във въздуха“, смята Янков. Той подчерта, че промяната се прави и без никаква прогноза колко и кои ще бъдат охраняваните лица, както и колко ще струва това на държавата.

От своя страна управляващите подкрепиха предложението за промени, като напомниха, че охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие на конкретна заплаха за съответния служител. „Няма дублиране. Ако има такова, то е съществувало и досега“, смята депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев. „НСО не може да охранява служители от трите власти, освен четиримата посочени, в Стара Загора или в някоя малка паланка“, подчерта още той.

Колегата му Красимир Ципов също подкрепи поправките. От трибуната той подчерта, че текстовете предвиждат просто една правна възможност МВР да охранява държавни служители, ако те са поискали това, а специална комисия е разгледала казуса и е взела решение за това. Според него няма никакво дублиране на функции, а мотивите за ветото „показват непознаване на сектора за сигурност“.

Предстои законът официално да влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки