Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов


Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов
01 Юли 2020, Сряда


Навършват се 145 години от рождението на поета

Автор: Десант

Кирил Христов – блестящ поет, белетрист, драматург, преводач от руски, немски, италиански , френски език, автор на исторически текстове, епиграми, военен кореспондент през Балканските и Първата световна война, сътрудник в едно от най - интелектуалните списания в края на XIX - началото на XX век „Мисъл”, преподавател по български език и литература в Карловия университет, Прага (1930-1938 г.), автор на първата българска научнофантастична драма – „Откривател“ .

А той определял себе си само с една дума „Лирик” – името му Кирил, прочетено на обратно.

Документалната изложба на Столична библиотека „145 години от рождението на Кирил Христов” представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове, свидетелства от съвременници, както и 50 редки книги от личната му библиотека, завещана от него на Столична библиотека през 1940 г.

На изложбата са представени уникални първи издания, повечето с автографи и посвещения от негови велики съвременници – Иван Вазов, Пейо К. Яворов, Михаил Арнаудов, Дора Габе , Петко Тихолов, Веселин Ханчев, и много други.

Особено място заемат книгите на самия автор- библиофилското издание на „Чеда на Балкана” 1928 г. с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения” 1903 г. с предговор на Иван Вазов, „Антология” 1922 г., в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години” 1917, юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини” на Габриеле Д’ Анунцио.

Откриването на изложбата ще се състои на 2юли (четвъртък) от 11,00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Изложбата ще представи известният литературен историк, културолог и изследовател на творчеството на Кирил Христов проф. Михаил Неделчев.

Макар с повечето от съвременниците си Кирил Христов заради острия си език да е в сложни отношения, с Иван Вазов го свързват приятелски чувства и двамата споделят общи творчески позиции.

Вазов пръв насърчава младия поет, а Кирил Христов пише „Иван Вазов. Кратък животопис” (1920) , а на гроба му произнася проникновено слово като най-близкият до него по талант и духовност творец.

Затова в юбилейната година на Вазов настоящето представяне на творческия път на Кирил Христов органично се свързва с предстоящата документална изложба на Столична библиотека за 170-годишнината на Патриарха на българската литература.


В категории: Културен Десант , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки