Защо Черно море изглежда по-мръсно от Егейско


Защо Черно море изглежда по-мръсно от Егейско
Снимка: Архив Десант
29 Юни 2020, Понеделник


Вижте какво обяснява океанологът д-р Димитър Беров

Автор: Десант

Черно море е богато на хранителни вещества и когато водата се стопля, започва един бурен растеж на водорасли, цъфтеж на планктони и това създава впечатление, че морето е мръсно. Всъщност, през лятото има цъфтеж на фитопланктона и водата е по-мътна, но това е по-скоро затова, че Черно море е много продуктивно море. Това пояснява пред „Блиц" океанологът д-р Димитър Беров.

Според специалистите Егейско и Черно море са две несравними екосистеми.

„Черно море е наситено с живи организми и с продукти от техния жизнен цикъл. И това, което ние виждаме като замърсяване, всъщност не е замърсяване. Това са живи организми. Микроскопични организми – мъртви водорасли и вещества, които те изхвърлят във водата и всъщност това остава усещането за замърсяване" – категоричен е д-р Беров.

И допълва, че Егейско море е класифицирано като олиготрофно море – т.е., с ниско съдържание на хранителни вещества. И в него просто няма как да се развият въпросните организми. Затова и водите му изглеждат по-бистри.

„Ако трябва да сме коректни, то е една пустиня, докато Черно море е много продуктивно“,  обобщава океанологът.

В момента учени от Българската академия на науките (БАН) изследват състоянието на морската среда по крайбрежието ни, както и биоразнообразието и популацията на морските организми. Със специални уреди учените мерят параметрите на водата, сред които нейната соленост, температура, съдържание на хлорофил и кислород и пр. След това сравняват данните с тези от предишните години.

„Ако има заустване на замърсени води, ще го видим в повишената концентрация на амонии и нитрати" - посочва д-р Беров в телевизионно интервю.

Наблюденията на учените са, че последно време запасите на риба значително намаляват.

„Балансът е рационална експлоатация. Риболовните групи правят оценка на тези промишлени видове риба. На базата на тези референтни стойности има оценки, които трябва да се спазват“, разказва ихтиологът д-р Йоана Георгиева.

През 80-те години е регистрирано сериозно замърсяване на крайбрежието ни най-вече от индустрията и градовете, както и от големите реки, които се вливат в Черно море, като например Дунав, сочат още специалистите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки