Екатерина Захариева: Уроците от кризата ще ни направят по-обединени и по-силни


Екатерина Захариева: Уроците от кризата ще ни направят по-обединени и по-силни
25 Юни 2020, Четвъртък


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи, която участва във видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Автор: Десант

„Кризата, причинена от Ковид-19 е безпрецедентна и всички ние платихме висока цена – загубихме животи, икономиките ни пострадаха. Тази криза ни показа, че повече от всякога се нуждаем от тясно сътрудничество и мултилатерализъм. Уроците от нея ще ни направят по-обединени и по-силни.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва във видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Външните министри направиха преглед на постигнатото през последната година в областта на регионалното сътрудничество и очертаха възможностите за неговото по-нататъшно развитие във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от кризата, предизвикана от Ковид-19. Събитието бе заключително за Косовското председателство на формата, което приключва на 30 юни.

Екатерина Захариева приветства дейностите на приключващото председателство на Косово с фокус върху свързаността, младежта, културата и туризма, като подчерта, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония се концентрира върху близки до тях приоритети.

Тя акцентира върху свързаността и задълбочаване на контактите между хората, особено между младите поколения, като гаранция за развитието и просперитета на региона. Министър Захариева сподели, че се работи за организиране на Среща на върха в рамките на Берлинския процес в София и изрази надежда, че тя ще бъде осъществена през есента.

Външният ни министър подчерта, че в кризата Европейският съюз е подкрепил страните от Западните Балкани с финансов ресурс от 3,3 млрд. евро, а България също е изпратила медицинска екипировка на своите съседи, страните от Източното партньорство и Южното съседство. „В такива моменти разбираш кой ти е приятел и на кого наистина можеш да разчиташ“, каза Захариева.

Тя заяви, че въпреки настоящата криза, свързана с Ковид-19, от последната среща в Сараево през 2018 г. има положително развитие за региона. През март Европейският съюз взе решение за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, Република Северна Македония стана най-новият член на НАТО.

Екатерина Захариева благодари на Съвета за регионално сътрудничество под ръководството Майлинда Брегу за активната роля при осигуряването на зелени коридори в Западните Балкани за превоз на стоки от първа необходимост. Българският външен министър поздрави и турския си колега Мевлют Чавушоглу с предстоящото председателство на ПСЮИЕ, което Турция поема от 1 юли.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Страни - участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. По време на Срещата на министрите на външните работи на ПСЮИЕ на 20 юни 2014 г. в Букурещ беше постигнат компромис за пълноправно участие на Косово в Процеса.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки