ООН: Шест държави в ЕС са застрашени от изчезване


ООН: Шест държави в ЕС са застрашени от изчезване
Снимката е илюстративна
24 Юни 2020, Сряда


За съжаление, България е една от тях. Вижте какви са причините

Автор: Десант

Според прогнозите на ООН, населението на шест държави в ЕС - трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 г. в сравнение с 1990 г. Шестте държави са заплашени от изчезване, отбелязва „Ди Велт”, допълвайки, че те са изгубили 20% от населението си от промените насам.

Изданието коментира, че проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст, са няколко. Единият е бедността, която мотивира големи групи от населението да търсят реализация в по-богати страни. Другата – липсата на имиграция.

В тази връзка статият в „Ди Велт” изтъква, че от една страна, държави като България и Румъния, заради ниския си стандарт, не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави. От друга страна, обществата в Източна Европа не искат мигранти.

„Много е трудно да се прекъсне това развитие”, казва Дмитри А. Жданов, шеф на лабораторията за демография в германския институт “Макс Планк”. Според него тези държави трябва да предложат на населението си “това, което западните държави предлагат”. За момента подобно развитие изглежда невъзможно. Затова някои от социолозите очакват обезлюдяването на тези страни да продължи.

Съгласно демографската статистика, най-много свои граждани е загубила Румъния. По данни на Евростат, 600 хиляди румънци на възраст до 19 години живеят извън страната. През 1990 г. населението на Румъния е било 23,5 милиона, а сега е малко над 19 милиона. Спадът е с около 20%, колкото е  впрочем и в България.

Плюс всичко останало, България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението.

По данни от 2018 г. българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3 години, докато средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател (съответно с 83,5 и 83,4 години).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки