В Бургас вече се извършва аспирационна биопсия на костен мозък


В Бургас вече се извършва аспирационна биопсия на костен мозък
23 Юни 2020, Вторник


При  нужда от допълнителни специализирани изследвания пробите се идпращат в София, без да се налага пациентите да пътуват

Автор: Десант

Вътрешно отделение по хематология на УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвните заболявания, съобщават от пресцентъра на болницата. Тук вече се извършва аспирационна биопсия на костен мозък с последващ морфологичен анализ, както и насочване за хистологично изследване на костен мозък.

При  нужда от допълнителни специализирани изследвания - молекулярно-генетични, имунологични, имунохистохимични, пробите се изпращат в лабораторията на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – гр.София, без да се налага пациентите да пътуват. УМБАЛ Бургас подписа договор за това и изследването за пациентите е напълно безплатно.



Добрите новини съобщи началникът на отделението д-р Станислава Панайотова. След като в началото на годината отделението временно спря работа заради липса на специалисти след смъртта на дългогодишния му завеждащ д-р Димо Рибов, ръководството на УМБАЛ Бургас привлече двама лекари – д-р Станислава Панайотова, специалист-хемотолог и д-р Иван Минчев, специалист-хематолог и "Вътрешни болести".

Д-р  Панайотова е позната в Бургас. Работила е в УМБАЛ Бургас и в КОЦ-Бургас. Специализира "Клинична хематология" под ръководството на доц.Цветков в УМБАЛ Д-р „Г.Странски Плевен”.



Д-р Иван Минчев - специалист вътрешни болести и клинична хематология, е практикувал  в УМБАЛСМ "Пирогов” и „Токуда“. Специализира Клинична Хематология под ръководството на проф.Евгени Хаджиев в УМБАЛ "Александровска”.

В отделението са на щат и двама специализанти по хематология. Само за няколко месеца то бе оборудвано и вече отговаря на изискванията за придобиване на второ ниво, което ще стане възможно след като премине акредитация.

„След няколко разговора с изпълнителния директор на болницата д-р Бойко Миразчийски взех решение да работя тук и да оглавя отделението. С колегата имаме амбициите да го развием, то има всички предпоставки за това, а  Бургас има нужда от това отделение. Повечето ни пациенти, нуждаещи се от регулярно кръвопреливане като пациентите с бета таласемия  се върнаха и вече се лекуват тук“, сподели д-р Панайотова.

Приемат се  пациенти с анемични синдроми за уточняване, тромбоцитопении, пациенти с постцитостазни цитопении  и други заболявания.

В лечението на рака на кръвта има забележителен напредък. Само допреди няколко години диагнозата „рак на кръвта“ звучеше страшно и неизбежно. Вече има иновативни терапии, които позволяват на тези пациенти да водят нормален живот, те се прилагат и у нас. Важното е заболяванията да бъдат открити навреме, категорична е д-р Панайотова.

Тя приема пациенти по Здравна каса и в медицинския център на болницата – „Св. Николай Чудотворец”.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Син на пациент
23.06.2020 19:35:20
4
0
В момента това отделение е пародия....Няма как тези,,специалисти,,да се сравнят с знанията,авторитета и човечността на д-р Рибов.Баща ми лежа и при д-р Рибов и при тези уж,големи специалисти.Благодариние на д-р Рибов живя дълги години,а преди месец и половина тези некадърници го умориха.Изключително некомпетентни са.Въпросният д-р Минчев ми твърдеше,че д-р Рибов не е лекувал правилно баща ми.Д-р Рибов като видеше само изследванията и можеше да каже какво ти е.Истински лекар и ЧОВЕК.Като лежеше баща ми ме накараха да давам пари уж ,че изпраща ли изследвания във Варна,какво е безплатното?.А въпросният ,,началник на отделението Панайотова каза след месец да взема талон от личния лекар и да отида в частния и кабинет с баща си...Нали имам право на два прегледа по здравна каса???Няколко дена след изписването на баща ми той почина,мъчеха го да му правят стернална пункция и нищо не доказаха.....Умориха го.Такива хора не заслужават да бъдат лекари......
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки