Самоковски общественик: БНТ насажда исторически неистини


Самоковски общественик: БНТ насажда исторически неистини
Кадър от предаването на БНТ „Среща на първия ред: Иван Гранитски с отец Паисий“ (17 февруари 2019 г.)
23 Юни 2020, Вторник


Инж. Любчо Луков разгромява в открито писмо твърденията на Иван Гранитски, че Банско е родно място на Паисий

Автор: Десант

По повод два филма на Българската национална телевизия, в които именитият издател, поет, публицист и литературен критик Иван Гранитски твърди, че Паисий Хилендарски е роден в Банско, самоковският общественик инж. Любчо Луков възразява в открито писмо, че в действителност хилендарският монах е родом от Самоков.

Той се позовава на категоричните становища по този въпрос на редица български възрожденци, историци и литератори:

„Патриархът на българската литература - Иван Вазов, в пътеписа „Мусала", изд. 1901 г. – пише: „Славният Паисий Хилендарски, който е родом от Самоков, в своя Царственик е обезсмъртил легендата за битките на цар Иван Шишман“; проф. Константин Иречек - в първата „История на българите" от 1871 г., където нарича Паисий – Паисий Самоковски“; проф.Марин Дринов -първият  директор на БАН – в писмо до самоковци от 14 февруари 1878 г.: „Вие, самоковци, имате право да се гордеете пред  цял български народ с това, че от вашето място се роди йеромонах Паисий Хилендарски, който българите турят на чело на своето Възраждане“;   проф. Добри Войников – във в. „Дунавска зора“ - год.1869, бр.49: „Отец Паисий, родом от Самоков, монах, живял миналия век – той е написал Българска история още през 1762 г....“;  Васил Друмев (Митрополит Климент);  Георги Раковски – идеолог и организатор  на  национално-освободителното  движение, в „О Асеню Первому“; акад. Снегаров, първите няколко  енциклопедии, издадени у нас, в които Паисий неизменно е наричан Паисий Самоковски; проф. Дим.Маринов,  проф. Богдан Филов - председател на БАН и министър-председател на България; екзарх Стефан; проф. Румяна Михнева - в сегашните учебници по „История и цивилизация" за гимназиите; проф.Касъров, проф.Иван Радев, на ген.Тодор Катранджиев в „Чакър войвода“ и т.н. и т.н." - изброява инж. Луков авторитетни имена, на които се позовава.

Той посочва като безспорен източник и фототипното издание на Хилендарската кондика, което може да се купи от книжарницата на Народната библиотека, от което се вижда, че тезата за Банско е фрапантна неистина, тъй като в Кондиката  през XVIII век Банско изобщо не се споменава, камо ли съчинената от Йордан Иванов лъжа за „отцовата кукя" в Банско на Лаврентий (който имал брат на име Паисий, б.р.), която той през 1765 г. уж обещал за метох на Хилендарския манастир и за който „метох“  днес банскалии твърдят, че е най-старата къща в Банско...

„Българи, защо се страхувате да отворите Хилендарската кондика и да се убедите, че в нея Банско изобщо не се споменава ?! Т.е. няма я и „приписката“, уж открита от Йордан Иванов през 1938 г., а с тази липса пропада и лъжата, че Паисий е роден в Банско, понеже уж Лаврентий имал бащина къща там. Няма и бански препис на „Историята“, а тъкмо Паисий ли може да бъде упрекнат в липса на патриотизъм!" - изтъква в писмото си инж. Луков.

Той обръща внимание, че Паисий сам посочва Самоков за свое родно място в един от самоковските преписи, който е направен от йерей Алекси Велкович в присъствието на хилендарския монах: „Списах сию Историю славеноболгарскою в славней земли Македонстей, в граде и отечествии моем, наричаем Самоков...в лето 1771,...собраною от различних книг и истории Паисием Йеромонахом и по его уреждению яко же обретох, тако и написах".

Според чл.-кор. проф. Христо Христов изразът „по его уреждению" категорично означава „в негово присъствие и по неговите указания".

„На стр. 46  в своята книга за Паисий, изд. 1962 г.,  проф.Михаил Арнаудов пише: „Външен импулс, дошел от преселници из Самоковско през XVIII век засилва процеса на концентрация на население в района на днешното с. Банско“ и то става селище, макар и твърде малобройно, но създадено, както се вижда - от самоковци. Убеден съм, че Иван Гранитски не знае и че дн. Благоевград също е създаден от самоковци под името Самоковска Джумая, но доста по-рано - към 1450 г. До 1878 г. всички учители и свещеници в Горна Джумая са назначавани от Самоков" - посочва още инж. Луков.

Той цитира и проф. Ст. Младенов и проф. Ст. п.Василев, които в сп. „Родна реч"- кн.5 от 1932 г. на стр.204 отбелязват: „В езика на Паисий се отразяват северозападни особености, не от най-южните (разложки) и най-северните  или североизточни (ихтимански) краища на някогашната Самоковска епархия".

По думите на Луков, в Самоковска епархия, като част от Ипекската патриаршия, съществувала от 1346 г. до 1776 г., не са влизали Разлог и село Банско и това е видно от картата на тази патриаршия, която е закрита с протокол от Константинополската патриаршия през 1776 г. Има и категорични руски извори в тази връзка.

„Впрочем Йордан Иванов твърдо и неотстъпно е държал на Самоков като родно място на Паисий чак до 1938 г., когато вероятно по заръка "от горе", т.е. по държавни съображения,  издава статия във вестник „Зора" с точно обратно съдържание, а именно, че уж Паисий е от Банско. Това учудва най-много банскалии - те го чуват за първи път. Казва го и уредничката на музея в Банско във филм за Паисий, финансиран от БНТ" - коментира самоковският общественик.

Той припомня, че Цанко Живков от Кралев дол, виден изследовател на Паисий, макар и ортодоксален краевед,  в статията си от 22 октомври 2014 г. също прави на пух и прах Банската теза, ползвайки фототипното издание на Хилендарската кондика. Д-р ист. н. Мария Деянова – директор на Историческия музей в Карлово също представя  правдиви изследвания по казуса.
 
В тази връзка в отвореното си писмо инж. Луков се обръща към генералния директор на БНТ Емил Кошлуков с въпроса с какво право се разхищават държавни милиони за насаждане на исторически неистини?! Той пита и Иван Гранитски дали смята за лъжци Иван Вазов и Раковски, както и „стотиците български възрожденци, историци и литератори, които са общували с хора, лично познавали Паисий и разговаряли с него и за родното му място?".

Припомняме, че в „Десант" преди години предоставихме широка трибуна на различни мнения на изследователи за това къде е роден Паисий. Освен Банско и Самоков, за негово родно място претендират също самоковското село Доспей и пернишкото село Кралев дол.

Вижте в архива на „Десант" още публикации по темата:

За „фантасмагориите“ и родното място на Паисий

Отново за родното място на Паисий

Две исторически грешки за Паисий Хилендарски

Хиляди населени места претендират за родно място на Омир, а у нас - на Паисий


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки