Иван Гешев в Сандански: За прокуратурата няма недосегаеми


Иван Гешев в Сандански: За прокуратурата няма недосегаеми
23 Юни 2020, Вторник


След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента, коментира главният прокурор

Автор: Десант

Главният прокурор на Република България Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Сандански по повод проведени две специализирани операции под ръководството на прокуратурата – срещу битовата престъпност и срещу наркоразпространението.

Главният прокурор съобщи, че при акцията срещу група, занимаваща се с разпространение на дрога, са намерени над 150 000 евро и други валути, както и наркотични вещества. Задържани са около 10 души.

„Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди главният прокурор.

В отговор на журналистически въпроси Иван Гешев коментира, че за прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат: „Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси, подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, е дали си нарушил закона или не. Това е разграничителната линия“, коментира още той.

„Когато прокуратурата има съмнение за нарушение или опити за лобиране – взима мерки“, коментира още главният прокурор по повод прокурора от Окръжна прокуратура-Русе, за когото има данни, че местен бизнесмен е лобирал, и по отношение на чиято работа се извършва проверка за три години назад. „А кадровите проблеми на президентството, на Министерски съвет, са въпрос на други институции, не на прокуратурата“, добави Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че „прокуратурата е открита към българските граждани чрез медиите по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата. Ние не се притесняваме да показваме и собствените си проблеми, свързани с опити за олигархично и политическо влияние“.

Иван Гешев заяви, че прокуратурата показва на българските граждани „мрежата от зависимости между едър бизнес и политика, която е оформена на всички нива. Тя има намерение да преустанови тази мрежа, поне докато аз съм главен прокурор, компромиси няма да има за никого. След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента“, добави главният прокурор.

Той припомни, че държавният глава е призовал „да разследваме корупцията и търговията с влияние“ и  уточни, че като главен прокурор не взима решения по конкретни досъдебни производства. „За това дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем – решават наблюдаващите прокурори“, повтори той.

При посещението си в Сандански главният прокурор и говорителят Сийка Милева се срещнаха с прокурори от Районната прокуратура в града, а по-късно разговаряха и с жители на населеното място.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки