Шапки от рециклирана хартия и керамични бижута украсиха Калето край Мездра


Шапки от рециклирана хартия и керамични бижута украсиха Калето край Мездра
Снимки: Община Мездра
23 Юни 2020, Вторник


Предметите са изработени от ученици в местната Професионална гимназия „Алеко Константинов“ по проект „Заедно в делници и празници“

Автор: Десант

Ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Мездра подредиха в Археологически комплекс „Калето“ изложба на накити, кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове и рамки на картини с флорални мотиви. Те са изработени от рециклирана хартия и глина като част от дейностите по проект „Заедно в делници и празници“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

В „Арт ателие“-то за изработване на накити учениците са сътворили цветни колиета. Те са ръчно изработени от глина, след което, отново на ръка, са изписани и украсени. Използвани са характерни пъстри мотиви – цветя, шарени розети и др.



Заниманията по кошничарство включват изработване на кошници, панери, шапки, подложки за топли съдове, рамки за картини. Основният материал, които се ползва, е рециклирана хартия. Боядисването и декорирането вече са въпрос на фантазия, която е важно да бъде развивана у подрастващите.

В рамките на проекта “Заедно в делници и празници“ в мездренската гимназия са сформирани група за издирване, записване и приготвяне на ястия; група за запознаване със занаята кошничарство; група по приложно изкуство за изработване на накити; група за фолклорни танци и група за възпроизвеждане и съхраняване на традициите.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки