Започна цялостна проверка на дейността на русенския прокурор Николай Николов


Започна цялостна проверка на дейността на русенския прокурор Николай Николов
22 Юни 2020, Понеделник




Автор: Десант

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е възложена проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години.

Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.

Ще се проверява и евентуалната връзка на прокурора с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10 юли, се казва още в текста на прессъобщението 

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов.

От Прокуратурата на Република България заявяват, че ще бъдат безкомпромисни в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг.

Припомняме, че прокурор Николай Николов е разследван от Специализираната прокуратура за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Това стана ясно във връзка с разследването около бизнесмена Пламен Бобоков.

След разрешение на съдия от петък, 19 юли, са започнали обиски – както личен, така и на кабинета на прокурора в Съдебната палата. Извършват се претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност.

До името на прокурор Николай Николов се е стигнало чрез компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от Пламен Бобоков. Станало е ясно, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация с прокурор Николов, който през 2019 г. бе кандидат за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. От прокуратурата разпространиха част от комуникацията, при която има размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Те са от края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпадат с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. /Виж в галерия/.

Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата. Това е Георги Георгиев, който със 7 гласа печели втори мандат като окръжен прокурор, докато Николов има само един глас в своя подкрепа.





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки