Във Велико Търново учредяват четири национални награди за творчество


Във Велико Търново учредяват четири национални награди за творчество
Снимка: iStock
12 Юни 2020, Петък


Предстои да бъде създаден и химн на старопрестолния град

Автор: Десант

По инициатива на Община Велико Търново ще бъдат учредени четири национални награди за творчество: за художествена литература „Емилиян Станев“, за публицистика „П. Р. Славейков“, за изследвания на средновековната култура „Патриарх Евтимий“ и за архитектура „Кольо Фичето“.

Отличията ще се връчват на всеки 2 години.

Това е заложено в мащабна културна стратегия за периода 2020 – 2030 г., която общинският съвет на старата столица прие единодушно. Решението идва, след като миналата година Народното събрание взе решение да официализира статута на старопрестолния град като историческа и духовна столица на Република България.

В стратегията са предвидени множество културни дейности, инициативи и капитално строителство, свързани с нарасналото значение на града като духовен и туристически център.

Ще бъде обогатена визуалната идентичност на съществуващите гербове и символи на общината – герб, знаме, ключ, огърлица с герб, почетен знак, медал „Велико Търново“, първа и втора степен, почетна книга на Велико Търново. Предстои да бъде създаден и химн на града.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки