По 1800 лева на пчелар за контрол на качеството на „Странджанския манов мед“


По 1800 лева на пчелар за контрол на качеството на „Странджанския манов мед“
Снимка: Фейсбук/ЗС Манол Тодоров
10 Юни 2020, Сряда


Целта е, от една страна, да се подкрепят настоящите производители, а от друга – да се привлекат повече нови стопани, които да добиват уникалния пчелен еликсир

Автор: Десант

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” утвърди 15 000 лв. помощ de minimis за земеделски стопани за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“, съобщават от земеделското министерство.

Целта на минималната помощ е, от една страна, да се подкрепят настоящите производители на манов мед, а от друга – да се привлекат повече нови стопани, които да добиват уникалния пчелен еликсир.

Странджанският манов мед е със защитено наименование за произход и се среща единствено в района на едноименната планина. Той е медът с най-висока антиоксидантна активност и най-богат на минерали - твърдят странджанските пчелари. 

Схемата, която е одобрена по предложение на Сдружение „Странджански манов мед“, ще съдейства за съхраняване на традициите и на поминъка в региона.

На подпомагане подлежат производители на „Странджански манов мед“, които имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрена спецификация с контролиращо лице, както и да са вписани в публичните електронни регистри на производителите на съответните продукти със защитени наименования, които се поддържат от МЗХГ.

Помощта за производител е в размер на 1800 лв. с ДДС и се предоставя за покриване на разходи за контрол за съответствие с продуктова спецификация, включваща разходи за задължителна годишна проверка на място от контролиращото лице за контрол за съответствие и лабораторен анализ на продукта при направената годишна проверка.

Предстои ДФ „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на МЗХГ, които министъра на земеделието, храните и горите трябва да утвърди.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки