Бургаският музей пуска изгодни ваучери, за да върне посетителите в експозициите


Бургаският музей пуска изгодни ваучери, за да върне посетителите в експозициите
Снимки: Авторът
05 Юни 2020, Петък


Те могат да бъдат закупени и от работодатели, които да ги предоставят на служителите си

Автор: Диана Славчева

В двата месеца, през които в страната ни бе въведено извънредно положение заради пандемията от Ковид-19, музеите в България бяха затворени и останаха без посещения. Така те се лишиха от обичайните си приходи, а когато отново отвориха врати, се оказа, че малцина са тези, които отново влизат в тях да разгледат експозициите. 

В такава ситуация е и Регионалният исторически музей  в Бургас, който разполага с четири експозиции - археологическа, историческа, природонаучна и етнографска. За работните дни през май те са посетени едвам от 70 човека. За сравнение, през миналата година посещенията през този месец са били около 8500. 

Дори в Националния исторически музей в София, чийто директор бе покойният Божидар Димитров, тези дни влизат само по десетина души.

За да облекчат достъпа до експозициите за хората, които поради пандемията са минимизирали разходите си за досег с културно-историческото ни наследство, от бургаския музей пускат от 8 юни ваучери, даващи възможност експозициите да бъдат посетени на много ниски цени.

Индивидуалният ваучер, с който могат да бъдат посетени археологическия, историческия, природонаучния и етнографския музей, е на цена от 5 лева, при положение, че за посещението на четирите експозиции обичайно се заплаща общо 20 лева. А семейният ваучер дава възможност всичките четири музея в Бургас да бъдат разгледани от четирима човека само срещу 10 лева.

„Целта е да върнем хората в музея, така че да не бъдат лишавани от досега с културно-историческото ни наследство в тези трудни за всички ни времена" - изтъква директорът на РИМ-Бургас  д-р Милен Николов.



Той призовава работодателите от Бургас и страната да закупят ваучери от кампанията „Преоткрий бургаските музеи“, които да предоставят на своите служители - било то като награди, било то като някакъв друг стимул, така че те и семействата им да преживеят едни незабравими мигове в свободното си време с ценните експонати от нашето минало, природата и традициите на морския град и региона.

Д-р Милен Николов сподели, че в началото на юли предстои бургаският музей да представи пред широката публика една колекция от непоказвани досега бронзови статуетки на коне от римската епоха, намерени в различни краища на Бургаска област, поднасяни като дарове в светилища от II-III в.

Също така в бургаския етнографски музей това лято ще може да се разгледа обновената изложба за нестинарството в България.

На бургаските археолози предстои и започването на археологическия сезон, през който тази година ще бъдат продължени разкопките в Акве калиде и на крепостта Русокастро, където ще продължи проучването на изключително интересната владетелска шестоъгълна кула - донжон, която в Европа има само един аналог, намиращ се в Цареви кули край северномакедонския град Струмица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки