Тази година нестинарски игри в село Българи ще има само за местните жители


Тази година нестинарски игри в село Българи ще има само за местните жители
02 Юни 2020, Вторник


„Прихващането” на нестинарите, техният танц в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан, са уникални за Европа

Автор: Силвия Горанова

Малко над 30-тина са останали постоянните жители на Българи. Всяка година в началото на юни обаче селото се изпълва с хиляди души от цял свят, дошли тук да видят и да преживеят магията на нестинарския танц - една от най-изумителните религиозни практики в България.

Езическият ритуал, предаван от дълбока древност, е преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци Константин и Елена. В странджанското село Българи ги почитат на 3 юни, по стар стил, затова и тогава се палят огньовете за игрите.

Досега този ритуал не е бил отменян. Това бе напът да стори кметският наместник Недка Лапчева от съображения за сигурност заради епидемиологичните мерки, свързани с разпространението на коронавируса. Решението й обаче разгневи местните жители, за които датата 3 юни е сакрална.

Нестинарски танци, макар и с някои условности, все пак ще има, научи Десант. А слуховете, че на входа на селото ще има КПП и полиция ще връща гостите, се оказаха неверни.

Ще бъдат спестени обаче обичайните за този ден сергии, няма да има и скари за кебапчета.

Ритуалът ще бъде изпълнен в съпровод на гайда и тъпан, а участници и зрители този път ще бъдат малцина, предимно местни хора. Така, както е било преди десетилетия.

Тази традиция, която идва до нас от древни времена, е запазена днес само в пет села в Странджа – Кости, Кондолово, Граматиково, Сливарово и Българи.

„Прихващането” на нестинарите, техният танц в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан, са уникални за Европа. Ритуалът е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2009 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки