Без лятна ваканция за 40 000 деца, изостанали с учебния материал


Без лятна ваканция за 40 000 деца, изостанали с учебния материал
01 Юни 2020, Понеделник


Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда, казва просветният министър Красимир Вълчев

Автор: Десант

Учебната година завърши за децата до трети клас, но за някои от тях и техните батковци, които са изостанали с уроците заради извънредното положение и пандемията от коронавирус, ваканцията се отлага. Те ще ходят на лятно училище в открити класни стаи. Училищата ще може да кандидатстват за материали за изграждане на открити класни стаи, за шатри, каза в „Тази сутрин“ по бТВ просветният министър Красимир Вълчев.

Той съобщи, че около 2% от учениците не са участвали в онлайн обучението, а 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи. Нямали са достъп до образователните платформи заради липса на устройства или на Интернет. Налага се да доучат и ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас, заяви министърът.

Общият брой на тези деца е около 40 000, добави той.

„75% от децата учеха толкова, колкото при присъствената форма и дори повече, защото в по-голяма степен се провокира интересът. 10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма, защото тя е най-добрата“, изтъкна Вълчев.

Той се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена.

Организацията за провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна, заяви министър Вълчев. По думите му най-голям проблем е било осигуряването на необходимите квестори.

„Училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени повече от два месеца, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване с коронавирус“, добави той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки