Колекцията на Божков не била съхранявана както трябва


Колекцията на Божков не била съхранявана както трябва
Част от колекцията на Васил Божков. Снимка: БГНЕС
01 Юни 2020, Понеделник


Проверява се дали закупуването на предметите от аукциони в чужбина не е било част от схема за пране на пари

Автор: Десант

Васил Божков не е съхранявал както трябва колекцията си. Много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от бизнесмена холдинг, са били държани в гаражи и коли и са облъчвани с вреди газове. Това каза пред БНТ наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Той отхвърли всички обвинения на укриващия се в Обединените арабски емирства Божков, че част от колекцията му от антични предмети може да бъде увредена от действията на разследващите. 

„Двеста и няколко са законните вещи в колекцията на Васил Божков. Само за тях има доказан произход. В сградата на ул. "Московска" (бел. ред. - там се намират офисите на Божков) са открити десетки хиляди предмети с белези на културно-исторически ценности", каза Кънев и уточни, че те не могат да се причислят към законната колекция, тъй като нямали документи.

Наблюдаващият прокурор добави, че са проведени много разговори с аукциони в други държави, за да се изясни дали физически античните предмети са присъствали там по време на търговете, в които Божков е успял да ги придобие. Проверява се дали това не е било схема за пране на пари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки