Мъртви сомове изплуваха в езерото край русенското село Щръклево


Мъртви сомове изплуваха в езерото край русенското село Щръклево
Снимка: БНТ
29 Май 2020, Петък


Причината все още не е ясна

Автор: Десант

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото край русенското село Щръклево. На гледката се натъкнали местни рибари. Те предполагат, че рибата е мъртва заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма.

Служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури са направили проверка по сигнала.

Ангел Маринов, управител на семейна свинеферма, обясни пред БНТ, че свинеферма няма как да замърси езерото. „Събираме торовата маса в торови хранилища и оттам се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите", каза той.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури са на мнение, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

От регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоемът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки