Серапионовата пещера край Лютиброд вече е защитен обект


Серапионовата пещера край Лютиброд вече е защитен обект
Снимки: Община Мездра
29 Май 2020, Петък


Вижте кои са другите защитени територии в община Мездра

Автор: Десант

По предложение на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“, със Заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от  6 март 2020 г. е обявена защитена местност „Серапионова пещера“ в землището на село Лютиброд, община Мездра, с площ на наземната част 2,21 дка и подземни части на пещерата.

Това става с цел опазване на местообитания на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос (Rhinolophusferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophushipposideros), южен подковонос (Rhinolophuseuryale), голям нощник (Myotismyotis), остроух нощник (Myotisblythii), пещерен дългокрил (Miniopterusschreibersii), дългопръст нощник (Myotiscapaccinii), както и видове безгръбначни животни, сред които и троглобионтното насекомо Beskoviabulgarica.

Защитена местност „Серапионова пещера“ се намира в местността Ключни дол, на около 1 км югоизточно от гара Черепиш, на левия бряг на река Искър. Тя е вписана в Държавния регистър на защитените територии при Министерство на околната среда и водите под № 600.

Освен Серапионовата пещера, защитени територии в община Мездра са две природни забележителности в землището на с. Лютиброд – скалният феномен „Ритлите“ и „Новата пещера“ в местността Равнището над Черепиш, както и природна забележителност пещера „Говедарника“ в едноименната местност в землището на с. Царевец.


Ритлите


Новата пещера


Пещера „Говедарника"


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки