След дълго обездвижване лесно се късат коленни връзки


След дълго обездвижване лесно се късат коленни връзки
28 Май 2020, Четвъртък


Вижте какво съветват ортопедите от УМБАЛ-Бургас д-р Денчо Кавалджиев и д-р Иван Зайков

Автор: Десант

Системното обездвижване, последвано от непремерено завръщане към спортна активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат. Особено при хора, които не са активни спортисти, а тренират „за здраве“ само в неделя.

Характерна такава група например са младите мъже, събиращи се да играят футбол с приятели през уикенда. Физически неподготвени за усилието, на което се подлагат, те често се озовават в Спешно отделение с травми от различно естество, разказват ортопедите в УМБАЛ-Бургас.

В последните години отделението въведе успешно различни техники за възстановяване на коленните увреди, включително и  пластика на кръстните връзки – артроскопска операция, при която посредством миниинвазивен достъп пластично се  възстановяват увредените структури. В повечето случаи  операцията се извършва с регионална упойка, при която  пациентът е в съзнание през цялото време.

Целта е да се намали болничният престой и човекът да се върне към ежедневния си начин на живот възможно най-бързо, разказва д-р Денчо Кавалджиев, специалист-ортопед в УМБАЛ-Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“. Той има тясна квалификация по артроскопска хирургия и множество участия в международни научни прояви  у нас и в чужбина, свързани с темата.

„Пациентите, които обикновено оперираме поради скъсване на коленни връзки и менискуси, са от един и същ профил – млади и активни хора,  получили травмата от пренапрежение или неправилно проведена тренировка.

Мъжете и жените са еднакво податливи на такива травми.  Независимо от давността на травмата, в повечето от случаите изходът от операцията е успешен“, добавя той, но съветва пациентите да не чакат, тъй като при увреждане на връзковия апарат се стига до ранно износване на ставата, болки и неудобства в ежедневието.



Внезапна болка, подуване на коляното, нестабилност, чувство на разместване – това са най-честите симптоми, съпътстващи увредата на коленни връзки.

Най-съвременният метод за поставяне на диагнозата е ядрено-магнитният резонанс, какъвто е наличен в УМБАЛ-Бургас.

„След операцията няма обездвижване, още от следващия ден пациентът започва рехабилитация и бързо се връща към обичайния си начин на живот“, добавя д-р Иван Зайков, един от основоположниците на артроскопската хирургия в Отделението по ортопедия и травматология на най-голямата болница в Бургаска област.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки