Обичаи и поличби за Спасовден


Обичаи и поличби за Спасовден
Снимка: РЕМ-Пловдив
28 Май 2020, Четвъртък


„Ходене на росен“, селски сборове и молитви за дъжд бележат празнината обредност

Автор: Десант

В християнската култура четиридесет дни след Великден е Възнесение Господне. Народът го тачи като Спасовден. Празникът е подвижен и тази година се отбелязва на 28 май.

Това е времето и на Черешовата задушница, когато се ходи на гробищата и се раздават череши в памет на покойните. Има поверие, че по Великден душите им се „разпускат“ и на Спасовден се прибират пак в отвъдното.

Моми и момци с песни се молят на свети Спас за дъжд, обикаляйки нивите за предпазване от суша. Ако на Спасовден вали дъжд, това е добра поличба.

На този ден се правят много селски сборове с обща трапеза. Спасовденското хоро се озвучава от тематични песни, без инструментален съпровод.

Най-голям интерес предизвиква обичаят „ходене на росен“. Вечерта срещу Спасовден болни и бездетни, с „побратим“ или „посестрима“ отиват да пренощуват на поляна, където цъфти цветето росен, което се смята за лечебно.

На земята се разпъва малка трапеза, слага се паница с вода и от това, което падне в нея се гадае за болест и здраве. За случилото се там не се говори, участниците се прибират по домовете си преди зазоряване тихомълком, за да не ги види никой.

Народът казва: „Те ти булка Спасовден!!!“ Единственото ритуално време от традиционната ни култура, в което жената, която не може да зачене е допустимо да преспи с чужд мъж е в нощта срещу Спасовден. Неведнъж, благодарение на тази магия е успявала да се сдобие с рожба.

На този ден не се работи полска и домашна работа.

Източник: Регионален етнографски музей - Пловдив


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки