Спасиха керкенез със счупено крило и горска ушата сова с наранено око


Спасиха керкенез със счупено крило и горска ушата сова с наранено око
Снимката е илюстративна
27 Май 2020, Сряда


Птиците са от защитени видове и са намерени в Пловдив, след като местното РИОСВ е било алармирано чрез „зеления телефон“.

Автор: Десант

Керкенез със счупено крило и горска ушата сова с наранено око бяха изпратени за лечение в старозагорския Спасителен център за диви животни, съобщиха от РИОСВ-Пловдив.

Птиците са били намерени в района на Града под тепетата и са прибрани във вторник, след като екоинспекцията е била алармирана чрез „зеления телефон“.

Керкенезът, наричан още черношипа ветрушка, и горската ушата сова са защитени видове, които са включени в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лв.

От екоинспекцията посочиха, че през пролетния сезон зачестяват сигналите към за паднали от гнездa наскоро излюпени сови.

„Когато става въпрос за спасяване на бебета птици, на първо място трябва да се знае, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на горска ушата сова се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат изпращани в Спасителен център", обръщат внимание на гражданите експертите от институцията. 

От пловдивската екоинспекция препоръчват, когато бъдат открити малки птици, да се поставят върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена, за да може родителите им да се погрижат за тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки