Предлагат основателя на ансамбъл „Българе" за орден „Св. св. Кирил и Методий“


Предлагат основателя на ансамбъл „Българе" за орден „Св. св. Кирил и Методий“
27 Май 2020, Сряда


Отличието е за големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор

Автор: Десант

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Христо Иванов Димитров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. Предложението е на Министерството на културата.

През дългата професионална кариера Христо Димитров не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, традиции и фолклор, но и възпитава и формира вкусовете, ценностите и уважението към непреходното българско културно наследство. Неговите авторски спектакли представени от НФА „БЪЛГАРЕ“, на който той е и основател, развитието през годините на инициирания от него Международен фолклорен фестивал на българската носия в Жеравна, поставят основата на нов етап в сферата на опазването и популяризирането на традициите ни.

Освен като музикант, хореограф и режисьор, Христо Димитров е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Връчването на държавната награда, орден „Св. св. Кирил и Методий ” - първа степен, на Христо Димитров, е израз на висока чест и уважение не само към неговата личност, но и признание към цялата музикална общност, изтъкват от пресцентъра на Министерския съвет.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки