Пасарелка над хълма в местността Пода ще свързва велоалея с Крайморие


Пасарелка над хълма в местността Пода ще свързва велоалея с Крайморие
Снимка: Община Бургас
27 Май 2020, Сряда


На няколко места ще има панорамни площадки, където велосипедистите ще могат да се насладят на гледката към морето и канала между него и Мандренското езеро

Автор: Десант

Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода". Нататък автомобилният път към атрактивния бургаски квартал минава през скалист и хълмист участък.

Първоначално се е обмислял вариант с взривни дейности, който да позволи продължението на велоалеята да мине успоредно на автомобилния път. Идеята за преминаване отгоре по хълма се ражда след разговори с представители на велосипедната общност в Бургас.

С днешна дата бургаската общинска администрация вече има яснота как точно ще се случи строителството. Предвижда се над скалистия хълм да мине пасарелка, съставена от метални рампи. На няколко места ще има панорамни площадки, където велосипедистите да починат за няколко минути и да се насладят на гледката към морето и канала между него и Мандренското езеро.

Районът е хабитат на стотици видове птици, тъй като Бургас с неговите влажни зони е важна спирка по пътя на тяхната миграция.

За да се реализира проектът в този му вид, кметът Димитър Николов е поискал от местния парламент разрешение за изработване на подробен устройствен план - парцеларен план (ПУП - ПП) за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност Пода, преминаващо през различни имоти, за да стигне до Крайморие.

Следващата стъпка ще е изготвянето на технически проект от експертите в Общината.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки