ООН: Бум на киберпрестъпността по време на пандемията


ООН: Бум на киберпрестъпността по време на пандемията
23 Май 2020, Събота


Регистрирано е увеличение на злонамерените имейли с 600 процента

Автор: Десант

Бум на киберпрестъпността по време на пандемията от коронавирус отчита ООН. Това стана ясно от думите на заместник-генералният секретар на организацията по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу.

Високопоставената служителка на ООН заяви на неформално заседание на Съвета за сигурност, че по време на пандемията е било регистрирано увеличение на злонамерените имейли с 600 процента, съобщава БТА, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

Кризата с коронавируса тласка света към повече технологични иновации и онлайн сътрудничество, но в същото време и до тревожни кибератаки срещу здравни организации и институции за медицински изследвания по целия свят. Изуми Накамицу изтъкна, че нарастващата дигитална зависимост е засилила уязвимостта по отношение на кибернападения, като се смята, че подобни атаки се извършват на всеки 39 секунди.

Според Международния телекомуникационен съюз около 90 страни все още са в началните етапи по взимане на мерки за гарантиране на киберсигурността.

Естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е председател на Съвета за сигурност и организира заседанието, проведено в петък, подчерта, че необходимостта от сигурно и функциониращо киберпространство е по-голямо от когато и да било. Той разкритикува кибератаките срещу болници и институции за медицински изследвания, особено по време на пандемията.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки