Отварят за посетители пещерата „Добростански бисер"


Отварят за посетители пещерата „Добростански бисер"
22 Май 2020, Петък


Природната забележителност край Асеновград може да бъде посетена след предварителни заявки

Автор: Десант

С месец закъснение заради извънредната епидемична обстановка, пещерата „Добростански бисер" край Асеновград ще отвори врати на 5 юни - Световния ден на околната среда.

Обичайно обектът приема туристи ежегодно от 1 май до 1 октомври. Сега той ще работи при спазване на строги ограничителни мерки.

По данни на директора на ОП "Туризъм" в Община Асеновград Димитър Кирков, през миналата година тази природна забележителност е била посетена от около 3500 туристи.

В сегашната ситуация на епидемична обстановка в нея ще могат да влизат посетители само по предварителна заявка за групи, не по-малко от 15 човека, като в пещерата ще се допускат не повече от четирима души с поставени маски на лицето и спазване на необходимото отстояние.

Преди да заработи пещерата специална комисия извършва проверка и профилактика на осветителната система на подземната атракция, както и разчистване на пешеходните маршрути в района. Обновява се и маркировката, както и информационните табели. 

И тази година уникалната и най-красива пещера в Родопите ще е отворена за туристите само до първи октомври, за да се запазят колонните от прилепи, които зимуват там. Запазва се стандартното работно време от 9 до 18 часа в петък, събота и неделя и всички празнични дни.

Пещерата Добростански бисер е известна още като Ахметьова дупка и Проклетата. Намира се на 5 км от село Добростан, до Асеновград и на около 20-30 минути пеша от хижа Марциганица.

Голямата й зала е с около 40 м дължина и е пълна сталагмити, сталактони и малки езерца с пещерни бисери.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки