Поморие получи безвъзмездно финансиране за опазване на Поморийското солено езеро


Поморие получи безвъзмездно финансиране за опазване на Поморийското солено езеро
22 Май 2020, Петък




Автор: Десант

Кметът на Поморие Иван Алексиев е подписал договор по ОП „Околна среда“ 2014-2020 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за извършване на консервационни и инвестиционни дейности, насочени към опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на целеви растителни и животински видове в него, съобщават от общинския пресцентър.

През последните години Поморийското езеро е станало водоприемник на значителни обеми сладки води, основно дъждовни, от които солеността му намалява. Това застрашава биологичното разнообразие и съществуващата екосистема.

Лагуната е защитена зона от мрежата Натура 2000, което е в основата на проекта, целящ опазване и подобряване на ключови показатели за качеството на водите.

Възстановяването на нарушения хидрологичен режим ще се осъществи чрез полагане на отводнителна инфраструктура в територията между езерото и пътя за с. Каменар, която да пренасочи повърхностния поток от сладки дъждовни води и да ги заусти в съществуващ облицован канал, за да не могат да се стичат в езерото.

По този начин  ще се предотврати наводняването и на републикански път I-9 и ще се осигури възстановяване на водния режим в Поморийско езеро, който е от съществено значение за биологичното разнообразие и запазването на цялостната екосистема.

Проектът предвижда и почистване на съществуващите отводнителни канали, както и възстановяване и поддържане на системата за извеждане на сладки води, вливащи се в лагуната.

Система за видеонаблюдение ще подпомага контрола над защитената зона, а информационна кампания ще повиши осведомеността на обществото относно антропогенните въздействия и неблагоприятното влияние, което оказва замърсяването с твърди битови отпадъци върху видовете и местообитанията.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки